Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vasarā grib pelnīt savu naudu

Šogad vasaras brīvlaikā varēs strādāt 5000 skolēnu, kas ir vairāk nekā pērn, tomēr arī šoreiz bērnu un jauniešu interese ir krietni lielāka un prāvs pulciņš gribētāju paliks aiz svītras. Vienlaikus pašvaldībās iedibināta prakse papildus nodarbināt arī jaunākus bērnus vai īstenot pašiem savas nodarbinātības programmas, no pašvaldības budžeta pilnībā sedzot skolēna atalgojumu, lasāms piektdienas Dienā.

Grib krietni vairāk

Vakar dienas vidū uz Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) izsludinātajām vakancēm bija pieteikušies 8423 skolēni. Vislielākā interese ir Vidzemes reģionā, kur pieteikušies 4316 skolēni, lai gan nodarbināt plānots 570, tālāk seko Rīgas reģions, kur vietas būs 2260, bet pieteikušies 3543 jaunieši. Kurzemē iecerēts, ka strādās 750, Latgalē – 752 un Zemgalē – 667 skolēni, bet pieteikušies attiecīgi 1697, 1328 un 1082 jaunieši. Reģistrācija turpināsies līdz pat 17. augustam, bet jau iepriekš aģentūrā uzsvērts – pieteikšanās negarantē to, ka skolēns varēs strādāt. Lai iegūtu sev vietu, jāiztur būs arī atlase, ko veiks darba devēji.

Pieprasījums pārsniedzis piedāvājumu arī iepriekšējos gados. Pērn iespēja strādāt bija 4215 skolēniem, bet jau pirmajā pieteikšanās dienā interesentu bija divas reizes vairāk. Toreiz kā galveno šķērsli, kāpēc nav iespējams darbu nodrošināt visiem, NVA minēja finansējumu. Arī labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība) norādīja uz budžeta iespējām, solot turpmākajos gados finansējumu palielināt. Šogad tas arī izdarīts un varēs nodarbināt gandrīz par 800 skolēniem vairāk, tam atvēlot 1,04 miljonus eiro. Skolēns mēnesī par pilnu nostrādāto darba laiku varēs saņemt vismaz minimālo algu – 380 eiro pirms nodokļu nomaksas. NVA darba devējam nodrošinās dotāciju  skolēna algai 50% apmērā no minimālās algas, bet otru daļu segs pats darba devējs.

Valmierā šogad ar NVA starpniecību ir pieejamas 148 vakances, taču ar to nepietiek, lai visi skolēni, kuri vēlas, varētu izmēģināt spēkus, strādājot algotu darbu. Iespēju piedalīties programmā nav 13 un 14 gadu veciem bērniem, tāpēc Valmieras pilsētas pašvaldības īsteno arī savu vasaras nodarbinātības programmu. Kā Dienai stāsta Izglītības pārvaldes speciāliste izglītības jautājumos Inga Rokpelne, pagaidām vietas skolēniem ir gatavas piedāvāt 27 Valmieras pilsētas pašvaldības iestādes vai uzņēmumi. Šobrīd vēl turpinās pieteikšanās, bet tās būs vismaz 423 vakances.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 19. maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas