Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

VDD līdz šim nav identificējis būtiskus apdraudējumus Saeimas vēlēšanu drošībai

Valsts drošības dienests (VDD) līdz šim nav identificējis būtiskus apdraudējumus 14.Saeimas vēlēšanu drošībai, informēja dienests.

Dienesta rīcībā esošā informācija neliecina par mērķtiecīgām un sistemātiskām ārvalstu informatīvajām vai cita veida aktivitātēm, kuru mērķis būtu vēlētāju brīvas izvēles un vēlēšanu rezultātu ietekmēšana. Tāpat VDD rīcībā patlaban nav ziņu par iespējamiem tā sauktajiem balsu pirkšanas mēģinājumiem Latvijā.

VDD atgādina, ka par vēlētāju izvēles prettiesisku ietekmēšanu, tostarp, balsu pirkšanu, draud kriminālatbildība.

Rīcība atzīstama par nelikumīgu, ja vēlētāju izvēle ietekmēta, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Tāpat Krimināllikumā ir noteikta atbildība par balsu apzināti nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona vai vēlēšanu komisijas loceklis.

VDD aicina iedzīvotājus ziņot par gadījumiem, kad par balsi kādas partijas, partiju apvienības vai deputāta kandidāta labā ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli vai nemateriāli labumi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle.

VDD aicina sniegt informāciju arī par gadījumiem, kad rodas aizdomas par pārkāpumiem kāda vēlēšanu iecirkņa komisijas vai tās locekļa darbā.

Informāciju par iespējamiem pārkāpumiem vai gatavošanos tiem VDD var sniegt, zvanot pa diennakts tālruni 67 208 964, rakstot uz e-pasta adresi "[email protected]" vai "Twitter" kontu "@Valsts_drosiba".

Priekšvēlēšanu periodā VDD aicina dienestā vērsties personas, kuru rīcībā ir informācija par iespējamiem plāniem un gatavošanos prettiesiski ietekmēt vēlēšanu norisi vai rezultātus.

Savukārt vēlēšanu dienā VDD aicina iedzīvotājus, kļūstot par iespējamu pārkāpumu aculieciniekiem, konstatēt pēc iespējas precīzākas notikušā detaļas, ja iespējams, veikt iespējamā pārkāpuma fiksēšanu foto, video vai audio formātā. VDD garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Savukārt par neatļautu aģitāciju pilsētvidē vēlēšanu dienā vai dienu pirms vēlēšanām, kas izpaužas kā, piemēram, kādu politisko spēku vai deputāta kandidātu slavinošu skrejlapu izplatīšana, aģitēšana pie iecirkņiem, kā arī laikus nenoņemtas priekšvēlēšanu reklāmas, iedzīvotāji aicināti informēt Valsts policiju (VP), zvanot uz diennakts tālruni 110.

Tāpat iedzīvotāji aicināti vērsties VP, novērojot sabiedriskās kārtības pārkāpumus vēlēšanu iecirkņos vai to apkaimē.

Par internetā, publiskās vietās vai preses izdevumos izvietotu slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju, proti, politisko reklāmu bez norādīta apmaksātāja, kā arī par valsts un pašvaldību institūciju administratīvo resursu izmantošanu aģitācijā iedzīvotāji aicināti ziņot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Sniegt KNAB informāciju iespējams, zvanot pa tālruni 8000 2070, izmantojot mobilo lietotni "Ziņo KNAB" vai rakstot uz e-pasta adresi "[email protected]".

Savukārt gadījumos, kad konstatēta slēpta priekšvēlēšanu aģitācija televīzijā vai radio, jāsazinās ar Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi, zvanot pa tālruni 67 221 848 vai izmantojot elektroniskā pasta adresi "[email protected]".

Par iespējamiem personas datu aizsardzības pārkāpumiem vēlēšanu norises laikā iedzīvotāji var informēt Datu valsts inspekciju, rakstot uz e-pasta adresi "[email protected]" vai zvanot pa tālruni 67 686 031.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas