Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VDK dokumentus plāno sākt publicēt šogad

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentus atbilstoši finanšu iespējām plānots sākt publicēt šogad, iecerējuši Saeimas deputāti.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) otrdien komisijas sēdē norādīja, ka komisija konceptuāli ir par dokumentu publiskošanu 2018. gadā.

Laizāne aģentūrai LETA skaidroja, ka komisijai vēl jāpieņem oficiāls lēmums par šo termiņu, tāpat vēl ir nepieciešams no Latvijas Nacionālā arhīva saņemt informāciju par gaidāmajām izmaksām.

Viena no dokumentu grupām, kā publicēšanu atbalstījuši deputāti, ir VDK ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka. Lai to publicētu, Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centram, kur glabājas attiecīgie dokumenti, šie materiāli būs jānokopē. Sarunās ar arhīva pārstāvjiem vēl būs jāizlemj, kura iestāde veiks kopiju pārvēršanu PDF formātā, lai tās būtu iespējams publicēt internetā.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien konceptuāli atbalstīja deputāta Aleksandra Kiršteina (VL-TB/LNNK) priekšlikumu par publicējamiem VDK dokumentiem, tai skaitā tas paredz publicēt informāciju par VDK štata darbiniekiem. Tas tiks darīts, izmantojot VDK telefongrāmatu.

Jau vēstīts, ka komisija konceptuāli atbalstījusi ieceri par bijušās VDK dokumentu publiskošanu internetā.

Top komentāri

Atis Priedītis
A
Jau martā izdevu savu atmiņu grāmatu "Gan jau rīts mūs atradīs". Tajā esmu aprakstījis metodes, kuras VDK citādi domājošo vajāšanai pielietoja 80.tajos gados. Pagaidām tikai viens portāls IrIr ir uzdrošinājies publicēt manas grāmatas fragmentus. Pārējie kategoriski atsakās. Grāmata ir atrodama dažās bibliotēkās un ir arī brīvi lejupielādējama. Saiti var atrast manos feisbuka un draugu profilos. Un tikko ir iznākusi arī otra grāmata "Neparastā misija". Arī tajā ir aprakstītas VDK pielietotās vajāšanu metodes.
Neslāvs
N
Jāatklāj šodienas nacistiskās krievijas aģenti un jāveic etniskā profilēšana visās valsts struktūrās...
Irlielāmērāticams
I
ka uz nākošajām vēlēšanām patiešām nebūs ar ko biedēt un tracināt tautu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas