Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Vējonim palīdzēja partiju bažas par sabiedrības spiedienu

Ja no četriem cienījamiem Valsts prezidenta amata kandidātiem Saeima nebūtu varējusi izvēlēties nākamo prezidentu, ārvalstu sabiedrotajiem varētu rasties jautājums par Latvijas kā Eiropas Savienības prezidējošās valsts iekšējo stabilitāti. To Vienotības līdere Solvita Āboltiņa minēja kā galveno iemeslu, kāpēc tik svarīgi bija jau 3. jūnijā panākt pozitīvu vēlēšanu iznākumu. Pirmajā preses konferencē jaunais Valsts prezidents Raimonds Vējonis esot uz Āboltiņu atstājis ļoti labu iespaidu.

Dienu pirms prezidenta vēlēšanām vairāki politiķi paredzēja, ka Vējonim ir vislielākās izredzes tikt ievēlētam. Notiekošais vēlēšanu dienā gan radīja šaubas, jo šķita, ka kuluāros tiek darīts viss, lai pēc desmit dienām būtu jārīko jaunas vēlēšanas. 

Paredzējumi par Vējoņa ievēlēšanu bija balstīti nevis uz matemātiskiem aprēķiniem, kas joprojām nav līdz galam atšifrēti, bet uz citiem faktoriem. Jaunās vēlēšanās atkal kandidētu Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) izvirzītais Egils Levits un Mārtiņš Bondars no Latvijas Reģionu apvienības. Arī Vienotība tad pieteiktu savu kandidātu, un vienošanos panākt nebūtu vieglāk. Arī Latvijas vēstniekam NATO Mārim Riekstiņam partijas nespēja garantēt drošu Saeimas vairākuma atbalstu. Dažuprāt, tas varētu novest līdz tam, ka vēlēšanas jārīko trešo reizi un jāvēršas pie bijušās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas.

Centieni panākt pozitīvu iznākumu, iespējams, bija saistīti arī ar NA iezīmēto perspektīvu, ka nākamajās desmit dienās pieaugtu Levita atbalstītāju spiediens uz Saeimas deputātiem. NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš piekrīt, ka sava loma tam varēja būt. Ir dažādas versijas, kāpēc NA nebalsoja par R. Vējoni, ja iepriekš solījusi atbalstīt. Daži NA politiķi atzina, ka nav gribējuši "piedalīties shēmošanā, redzot, kā ZZS jau ir nodrošinājusi Vējonim opozīcijas balsis". Principiālās nostājas dēļ NA ir nonākusi nosacītā izolācijā, jo ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis jau runā par koalīcijas kodolu - ZZS un Vienotību -, kas ievēlēja Valsts prezidentu.

Par Vējoni balsoja 42 deputāti no Vienotības un ZZS, savukārt viņa piekritēji opozīcijā sevi neatklāj. Ticamākā iespēja ir, ka tā varētu būt daļa no Saskaņas, kuras līderis Jānis Urbanovičs apgalvoja, ka Saskaņa būtu lielākā ieguvēja no jaunām vēlēšanām, "kurās tas cirks turpinātos, un mums no tā būtu tikai labāk, jo tas Saeimas kauns būtu uz valdošās koalīcijas sirdsapziņas". Parādījās arī ziņa, ka atbalstītāju vidū bijuši vairāki NA deputāti, kuri uz šo informāciju kā nepatiesu reaģēja vēl asāk. Tiklab atbalsts varēja nākt arī no mazajām opozīcijas partijām. Preses konferencē Vējonis pateicās visiem balsotājiem, nesaskatot nekā slikta opozīcijas atbalstā, "jo prezidentam ir jābūt visu Saeimā pārstāvēto partiju un visas tautas prezidentam". Uz jautājumu par Saskaņas līdzdalību valdībā Vējonis atbildēja, ka partijas nāk pie prezidenta ar savu piedāvājumu, kādu tās redz valdību, kurai ir iespējams nodrošināt vairākumu. "Ja šajā modelī ir iekļauta Saskaņa, tad es vērtēšu," teica Vējonis un norādīja, ka jebkura koalīcija jāvērtē kontekstā ar valsts drošības interesēm.

Visu Ināras Egles rakstu Izvairījās no atkārtojuma lasiet piektdienas, 5.jūnija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas