Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vējonis apžēlojis Neo

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis apžēlot Ilmāru Poikānu, kurš tika notiesāts par to, ka no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas nelikumīgi iegūstot komercnoslēpumu saturošas ziņas, vēsta Valsts prezidenta kanceleja.

Poikānam tika piespriestas 60 stundas piespiedu darba pēc Krimināllikuma panta par ekonomisko, zinātniski tehnisko vai citu ziņu, kuras ir komercnoslēpums, neatļautu iegūšanu savai vai citas personas lietošanai vai izpaušanai, par šādu ziņu neatļautu izpaušanu citai personai tādā pašā nolūkā, kā arī par finanšu tirgus iekšējās informācijas nelikumīgu izpaušanu. Iespējamais maksimālais sods par šādu pārkāpumu būtu cietumsods līdz diviem gadiem.

"Lai gan Ilmārs Poikāns ar savu rīcību ir pārkāpis likumu, sabiedrības ieguvums no Ilmāra Poikāna rīcības ir bijis ievērojami lielāks nekā viņa nodarījuma sekas. Tas ir sekmējis atklātību un caurspīdīgumu valsts pārvaldē, kā arī pievērsis uzmanību valsts informācijas sistēmu drošībai”, Vējoņa teikto citē Valsts prezidenta kanceleja.

Pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 45. pantu un Apžēlošanas likuma 4. pantu, Valsts prezidents nolēmis Poikānu pilnīgi atbrīvot no pamatsoda izciešanas un noņemt sodāmību.

Lemjot par apžēlošanu, ņemts vērā arī tas, ka Poikāns pēc tiesas sprieduma spēkā stāšanās ieradies Valsts probācijas dienestā, lai pieteiktos soda izpildei.

Poikāns izteicis pateicību Vējonim.

" Paldies Valsts prezidentam, viņš ir izmantojis manis doto iespēju atcelt netaisnīgā notiesājošā sprieduma sodu Neo lietā. Redzēsim, vai prezidents būs drosmīgs pieņemt arī citus valstij svarīgus lēmumus. Uzskatu, ka prezidenta lēmums ilgtermiņā ir atzinīgi vērtējams, jo mans nolūks nekad nav bijis gūt personisku labumu vai nodarīt kādu kaitējumu, gluži otrādi, pirmkārt, sabiedrībai bija tiesības uzzināt informāciju, kas līdz tam nez kādēļ nebija publiski pieejama, otrkārt, tika uzsākts process uz sakārtotu likumdošanu attiecībā uz atklātību un informācijas pieejamību par nodokļu maksātāju līdzekļu izlietojumu un izšķērdēšanu, treškārt – tika būtiski uzlabota informācijas sistēmu drošība valsts iestādēs, kuru tiešais pienākums ir rūpīgi sargāt viņu rīcībā esošo uzņēmumu un valsts iedzīvotāju datus," viņš paudis.

" "Paldies" par pārcentīgo darbu visiem izmeklētājiem, prokuroriem un tiesnešiem, kas kļuvuši akli aiz paklausības, bet izrādās - velti. Tagad ir pēdējā iespēja nākotnē septiņkārt pārdomāt, pirms pieņemt lēmumus, izlemt, vai vajag akli pakļauties pavēlēm un redzēt tikai likuma burtu, nevis garu, galu galā sākt domāt ar savu galvu un atcerēties par sirdsapziņu. Pēdējais laiks ikvienam un ik dienas izvērtēt savu rīcību!" piebildis Poikāns.

Augstākā tiesa (AT) oktobrī atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas 17. janvāra lēmumu ar ko Poikānam jeb Neo piespriestas 60 stundas piespiedu darba.

AT savā lēmumā norādīja, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmai (EDS), kā autorizētās datu apstrādes sistēmai, piekļuves tiesības attiecas uz autorizētiem lietotājiem, kuri ir noslēguši līgumu ar sistēmas pārzini - VID. Savukārt līgums satur lietotājiem saistošus piekļuves noteikumus. Ja persona apzināti apiet vai neitralizē piekļuves pārbaudes ciklu, tas norāda uz personas mērķi izmantot sistēmas resursus tam neparedzētā veidā.

papildināts ar Poikāna pausto

Top komentāri

Paldies Poikān!
P
Paldies tev par visu ko izdarīji. Vējonim būtu vēl jāpiešķir tev trīs zvaigznes. Lai tev veicas!
trusis nejaukais
t
Nu, par to, kā saka, ir jāiedzer!
Laika vecis
L
Plānots kā veiksmīgs PR pasākums abām pusēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas