Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vējonis vēlētos, lai idejas tiesnešu algu celšanai top pēc vēlēšanām

Valsts prezidents Raimonds Vējonis sagaida, ka Tieslietu ministrija (TM) piedāvās priekšlikumus tiesnešu disciplināratbildības un kvalifikācijas novērtēšanas regulējuma pilnveidei, tomēr tam būtu jānotiek pēc vēlēšanām, trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sacīja prezidents.

"Visi ir vēlēšanu gaidās un pēc tam būs pēcvēlēšanu gaidas. Tas nav saturīgākais laiks, lai šādi priekšlikumi taptu. Bet tas, manuprāt, būs viens no pirmajiem uzdevumiem, kas jaunajai koalīcijai, jaunajam tieslietu ministram un Tieslietu ministrijai būs jāsagatavo," skaidroja Vējonis.

Viņš uzsvēra, ka pagaidām pats šādu iniciatīvu nav piedāvājis, jo tas konkrētajā gadījumā būtu jāveic TM, taču, ja ministrija to nedarīs, tad no Valsts prezidenta puses šādi priekšlikumi tikšot sagatavoti.

Viņš gan atturējās prognozēt, kad šādi priekšlikumi varētu tikt piedāvāti, paužot, ka ir priekšvēlēšanu laiks, kas zināmā mērā visās nozarēs un kopumā valstī paralizējot normālu darbu.

Komentējot Valsts kancelejas piedāvājumu tiesnešu un prokuroru atlīdzības reformai, kas cita starpā paredz palielināt tiesnešu bāzes algu par vidēji 30%, vienlaikus palielinot arī prokuroru atalgojumu, Valsts prezidents vērsa uzmanību, ka par tiesnešiem jāstrādā profesionālākajiem un labākajiem juristiem, tādēļ algai jābūt konkurētspējīgai.

"Pašai tieslietu sistēmai ir jāveic pašattīrīšanās darbs, jo pašreizējo tiesnešu vidū pilnīgi visi varbūt nav pilnīgi godīgi. Algām ir jāaug, bet arī kopumā valsts pārvaldē būtu jārunā par iespējām paaugstināt atalgojumu. Atalgojuma un izdienas pensiju jautājumi būs darba kārtības jautājumi arī nākamajai koalīcijai," piebilda Valsts prezidents.

Jau vēstīts, ka Vējonis Latvijas tiesu sistēmas simtgadei veltītajā konferencē šonedēļ aicināja Saeimas Juridisko komisiju un TM turpināt pilnveidot tiesnešu disciplināratbildības un kvalifikācijas novērtēšanas regulējumu.

"Tiesnešu disciplināratbildības noilguma termiņiem ir jābūt garākiem, jo mēs bieži vien par izdarītājiem pārkāpumiem uzzinām vēlāk par likumā noteiktajiem diviem gadiem. Ir jāparedz iespēja veikt tiesnešu kvalifikācijas ārpuskārtas novērtēšanu arī ārpus disciplināratbildības procesa, ja tam ir svarīgi iemesli. Tāpat jāizvērtē, kā padarīt efektīvākus un iedarbīgākus tiesnešu kvalifikācijas novērtēšanas un disciplināratbildības mehānismus," norādīja Vējonis.

Top komentāri

Jūrmalā ZZS un Saskaņa ir saskaņā
J
Jūrmalā Vējoņa partijas biedrs Truksnis atstūma no koalīcijas latviskās partijas un izveidoja koalīciju ar Saskaņu, jo tā viņiem ir labāk saskanīgi taisīt šeptes
Kuzja un Muris
K
Idejas pēc Saeimas vēlēšanām, bet solījumu gūzma pirms Saeimas vēlēšanām. Kaut kā taču jāizvirzās starp 100 personām vēlēšanu rezultātu topā!
Vai vai
V
Pat kriminālprocesā paredzēts divu gadu noilgums personai, kura izdarījusi noziegumu, taču Vējonim šķiet, ka par disciplinārlietu tas ir pārāk maz....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas