Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vēl brīdi varēs izvairīties no Covid-19 pacientu ārstēšanas ārpus slimnīcām

Latvija vēl kādu brīdi varēs izvairīties no Covid-19 pacientu ārstēšanas ārpus slimnīcas sienām, prognozē veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre pirmdienas vakarā atzina, ka situācija Latvijas slimnīcās ir kritiska, un no tās var iziet, tikai nepalielinoties Covid-19 dēļ stacionēto cilvēku skaitam.

"Ja "mājsēdes" ierobežojumi darbosies, tad slimnīcas atelpu varēs sagaidīt ne ātrāk kā pēc četrām nedēļām," prognozēja politiķe.

Viņa skaidroja, ka slimnīcas turpina gultasvietas pārorientēt uz Covid-19 pacientiem. "Ejam cauri nemitīgi organizatoriskiem jautājumiem par to, kā pacientus izrakstīt, kā pacientus pārvest uz dažādām slimnīcām," sacīja politiķe.

"Mēs vēl kādu brīdi varēsim izvairīties no situācijas, kad palīdzība sniedzama ārpus slimnīcām," atsaucoties uz situāciju citās valstīs, kur Covid-19 pacienti tiek ārstēti ārpus slimnīcām, jo tajās vairs nav vietas, teica Viņķele.

Politiķe atgādināja, ka Latvijā patlaban lielākā problēma ir medicīnas personāla pieejamība slimnīcās. Darbam tajās ir piesaistīti studenti, darbojas brīvprātīgo reģistrs, kā arī iespēju robežās tiek veidota mediķu aizstāšana slimnīcās, piedāvājot strādāt brīvprātīgajiem vai mediķiem no privātā sektora. "Taču šī pielāgošanās spēja nav bezizmēra, jo mediķi izdeg," skaidroja Viņķele.

Kā ziņots, slimnīcu gultasvietu noslodzei Latvijā saglabājoties augstai, ir rasta iespēja pārprofilēt vēl 83 gultas Covid-19 pacientu aprūpei, pirmdien žurnālistiem pavēstīja Veselības ministrijas (VM) Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka.

Kopējais Covid-19 pacientu gultasvietu noslogojums Latvijā patlaban ir 83%, tomēr situācija gan reģionu, gan slimnīcu vidū joprojām ir atšķirīga, stāstīja Janka.

Tādējādi, reaģējot uz arvien augošo stacionēto Covid-19 pacientu skaitu, šodien rasta iespēja pārprofilēt vēl 83 gultasvietas. Šāds lēmums pieņemts, rēķinoties ar pieejamajiem resursiem un gultām, tajā skaitā arī ārstniecības personām, piebilda Janka.

Tāpat viņa atklāja, ka paralēli tiek risināts jautājums par vēl papildu 50 gultasvietu atvēršanu Rīgā, lai sniegtu aprūpi pacientiem ar vidēji smagu slimības gaitu.

Pagājušajā diennaktī stacionēti 112 Covid-19 pacienti, kamēr kopumā slimnīcās ārstējas 1213 ar Covid-19 sasirgušie, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati.

No visiem stacionētajiem 1141 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, savukārt 72, kas ir līdz šim lielākais šo pacientu skaits, ir ar smagu slimības gaitu.

Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 52 pacienti, tostarp arī divi pārvesti. Savukārt kopumā kopš Covid-19 parādīšanās stacionārus pametuši 3660 Covid-19 pacienti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas