Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vēlētāji piektdien nevarēs nobalsot iecirkņos, kuros nav reģistrēti

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iepriekšējās balsošanas trešajā dienā - piektdien - vēlētāji varēs balsot tikai iecirknī, kurā ir reģistrēti, ceturtdien preses konferencē pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīne Bērziņa.

Šāds lēmums pieņemts, uzklausot CVK tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas uzturētājus, pēc tam, kad radās problēmas sistēmā, skaidroja CVK vadītāja.

Iespēja vēlēt citā iecirknī bija paredzēta tikai iepriekšējās balsošanas dienās.

Viņa skaidroja, ka sistēmas tehnisko traucējumu iemesli vēl nav zināmi, taču elektroniskajā vidē visas darbības ir saglabātās, līdz ar to pēc vēlēšanām šos iemeslus varēs noskaidrot. Prakse liecina, ka nopietnu gadījumu skaidrošana var prasīt vairākus mēnešus. "Pat atjaunojot sistēmas darbību, pastāvētu risks, jo katrai informācijas tehnoloģiju sistēmai nepieciešams atbilstošs laiks testiem," skaidroja CVK vadītāja.

Bērziņa gan vērsa uzmanību, ka patlaban nav pazīmes, kas liecinātu par kiberuzbrukumu sistēmai.

"Traucējumi ir novēroti tikai šajā jaunajā modelī - datu apmaiņas sistēmā. Patlaban nav pazīmju, ka sistēmas traucējumu pamatā būtu ārējs faktors, bet gan tas ir iekšējs faktors pašā programmā. Tajā pašā laikā, protams, neviens speciālists patlaban 100% nevar izslēgt kādus riskus," uzsvēra CVK vadītāja.

Viņa arī skaidroja, ka pastāvēja pārāk īsi termiņi programmas sagatavošanai. Budžets tika izsludināts 12.aprīlī, taču līdz pēdējam brīdim nebija zināms, vai šādai sistēmai būs finansējums. Šāda mēroga kvalitatīvu projektu sagatavošanai nepieciešami trīs līdz seši mēneši pirms vēlēšanām, viņa piebilda.

"Katrā ziņā, iespēja balsot citā iecirknī tiek uztverta gandrīz kā pamatbalsošanas iespēja, taču gribētu atgādināt, ka tā šogad izmēģināta kā viena no papildu balsošanas iespējām," piebilda CVK vadītāja.

Vaicāts, vai tehnisko problēmu dēļ samazināsies vēlētāju aktivitāte, CVK sekretārs Ritvars Eglājs atbildēja, ka šogad pirmajā dienā vēlētāju aktivitāte bija būtiski augstāka attiecīgajā periodā 2014.gada EP vēlēšanās. 2014.gadā pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā vēlēt devās 1,5% iedzīvotāju, bet šogad - par procentpunktu vairāk.

Šogad arī otrajā dienā, neskatoties uz traucējumiem, aktivitāte bija lielāka nekā 2014.gadā, proti, 1,8% pret 1,6% nobalsojušo, stāstīja Eglājs.

Bērziņa arī atgādināja, ka Saeima ceturtdien pieņēma grozījumus Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā, lai piektdien pagarinātu vēlēšanu iecirkņu darbu līdz plkst.20. Līdz šim bija paredzēts, ka piektdien iecirkņi strādās līdz plkst.16.

CVK Finanšu ministrijai iesniegtie aprēķini liecina, ka papildu četru stundu darba laika nodrošināšana izmaksās 160 000 eiro. Deputāti un Finanšu ministrija solījusi, ka šo naudu varētu piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem izdevumiem.

Kā ziņots, ceturtdien visi 954 Latvijas vēlēšanu iecirkņi iepriekšējai balsošanai bija atvērti trīs stundas - no plkst.9 līdz 12. Taču CVK tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas tehnisko traucējumu dēļ vairākiem simtiem balsstiesīgo, kas vēlējās piedalīties iepriekšējā balsošanā, nācās pamest vēlēšanu iecirkņus nenobalsojušiem, noskaidroja aģentūra LETA.

Iepriekšējā balsošanā vēlētāji var balsot savā vai citā vēlēšanu iecirknī, ja starp šo iecirkni un iecirkni, kurā vēlētājs reģistrēts, ir iespējama tiešsaistes datu apmaiņa. Balsojot citā iecirknī, jāieplāno ilgāks laiks - vidēji piecas līdz 20 minūtes -, kas jāpavada iecirknī, jo vēlēšanu komisija pirms vēlēšanu materiālu izsniegšanas sazināsies ar vēlētāja iecirkni un veiks iecirkņa maiņu, iepriekš skaidroja CVK.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Tiešām kāds putru maisa!
T
Ir vēlēšanas, kur var balsot jebkurā iecirknī, bet tagad , lūk, tu nemaz nezini, kurp iet, un, ja zini, bet - pārāk tālu, jāiet (zināmu laika sprīdi) iecirkni nomainīt u.t.t.. Kurš ir IEINTERESĒTS, lai šī putra realizētos? Kāpēc Cimdars visos šos gados neko nedarīja, lai šo ļembastu LIKVIDĒTU?
kaut ko samurgojuši
k
katram vēlētrājam ir jābūt CVK datubāzē. Jebkurā iecirknī, uzklikšķinot personas kodu, ir jāparādās info - ir vai nav balsojis. Ja nav, tad izsniedz biļetenui paku un ieklikšķina bāzē par to. Bet nē - te kaut ko murgo, piesaista iecirknim, tad skaidro, kurā viņ ir, tad prasa, vai nav nobalsojis...
nesapraša
n
Nesaprotu, kāpēc vispār ir nepieciešama piesaiste vēlēšanu iecirknim. Ja kādam ir izņemta tikai id karte, tad viņu arī piesaistiet, un netrobelējiet absolūto vairākumu pasu īpašniekus
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas