Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Grozījumi EP vēlēšanu likumā, ko iesniedza opozīcijas deputāti, nosaka, ka piektdien vēlēšanu iecirkņi darbosies no plkst.10 līdz plkst.20

Piektdien vēlēšanu iecirkņi būs atvērti ilgāk

Valsts prezidents ir izsludinājis grozījumus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, kas paredz piektdien pagarināt vēlēšanu iecirkņu darbu līdz plkst.20.

Saeima šos grozījumus, ko iesniedza opozīcijas deputāti, ceturtdien sagatavoja un pieņēma vien dažās stundās. Lai tie stātos spēkā piektdien, prezidentam tie jau šodien bija jāizsludina.

Grozījumi nosaka, ka piektdien vēlēšanu iecirkņi darbosies no plkst.10 līdz plkst.20. Iepriekš to darba laiks bija paredzēts līdz plkst.16.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis ceturtdien Valsts pārvaldes komisijas sēdē norādīja, ka piedāvātās izmaiņas parlamenta juristiem rada satraukumu, jo nav pieļaujama vēlēšanu noteikumu maiņa vēlēšanu laikā. Saeimas jurists pauda, ka ārkārtējā tempā pieņemtos grozījumus Satversmes tiesa var atzīt par neatbilstošiem Satversmei. Šādā gadījumā pastāv risks, ka tas var ietekmēt arī vēlēšanu rezultātus, skaidroja Juridiskā biroja pārstāvis.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīne Bērziņa ceturtdien preses konferencē pastāstīja, ka piektdien vēlētāji varēs balsot tikai iecirknī, kurā ir reģistrēti. Šāds lēmums pieņemts, uzklausot CVK tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas uzturētājus. Iespēja vēlēt citā iecirknī bija paredzēta tikai iepriekšējās balsošanas dienās.

Ceturtdien visi 954 Latvijas vēlēšanu iecirkņi iepriekšējai balsošanai bija atvērti trīs stundas - no plkst.9 līdz 12. Taču CVK tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas tehnisko traucējumu dēļ vairākiem simtiem balsstiesīgo, kas vēlējās piedalīties iepriekšējā balsošanā, nācās pamest vēlēšanu iecirkņus nenobalsojušiem, noskaidroja aģentūra LETA.

Iepriekšējā balsošanā vēlētāji var balsot savā vai citā vēlēšanu iecirknī, ja starp šo iecirkni un iecirkni, kurā vēlētājs reģistrēts, ir iespējama tiešsaistes datu apmaiņa. Balsojot citā iecirknī, jāieplāno ilgāks laiks - vidēji piecas līdz 20 minūtes -, kas jāpavada iecirknī, jo vēlēšanu komisija pirms vēlēšanu materiālu izsniegšanas sazināsies ar vēlētāja iecirkni un veiks iecirkņa maiņu, iepriekš skaidroja CVK.

Piedalīties vēlēšanās drīkst balsstiesīgie Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi, kuri reģistrējušies vēlēšanām Latvijā. Balsojot jāuzrāda pase vai personas apliecība (eID).

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Kādēļ ar kādu jāsazinās
K
katram vēlētrājam ir jābūt CVK datubāzē, jebkurā iecirknī, uzklikšķinot personas kodu, ir jāparādās info - ir vai nav balsojis. Ja nav, tad izsniedz biļetenui paku un ieklikšķina bāzē par to. Bet nē - te kaut ko murgo, piesaista iecirknim, tad skaidro, kurā viņ ir, tad prasa, vai nav nobalsojis, tad maina iecirkni...
Noņ
N
un tagad brīnās...
Margarēta
M
Tagad jau vispār ir pazudusi iepriekšējās balsošanas jēga. Atgādinu, ka iepriekšējā balsošana šajās vēlēšanās tika paredzēta, lai cilvēki varētu nobalsot arī ne savā iecirknī un īstajā vēlēšanu dienā viņi visi būtu atzīmēti savu vēlēšanu iecirkņos kā nobalsojuši *un attiecīgi nevarētu balsot 2x*. Tagad, kad sistēma nedarbojas un var balsot tikai savā iecirknī, drīzāk vajadzēja iepriekšēju balsošanu slēgt, nevis to farsu vēl pagarināt. Kopumā - extrēmi slikti organizētas vēlēšanas un iepirkums visā savā "spožumā" Vēstules nav izsūtītas, jo to izsūtīšanu uzticējā kaut kādam Purčika krieveļu kaktu kantorim, sistēma nestrādā, jo tās izstrādi uzticēja kaut kādam Mazpisānos reģistrētam mazbudžeta IT kantorim (pag. gad. iemaksas nodokļu veidā valsts budžetā 56 000), kura neprofesionālā mājaslapa vien jau zvana zvanus, ka ar IT šie cilvēki ir uz jūs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas