Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ventspils ostā gaidāma vēsturiska peldoša bāka

Peldošā bāka Irbenskij tika uzbūvēta 1962.gadā, lai nodrošinātu drošu ieiešanu Irbes jūras šaurumā. Tā tika apkalpota Ventspils ostā un ziemās te arī stāvēja. 1985.gadā, kad tika uzbūvēta stacionārā Irbes bāka, peldošā bāka Irbes jūras šaurumā vairs nebija nepieciešama. Pēc tam tā nedaudz ilgāk par gadu ar nosaukumu Ventspilskij gādāja par drošu kuģu ieiešanu Ventspils ostā. 1994. gadā peldošā bāka tika nogādāta Baltijskā (Kaļiņingradas apgabalā, Krievijā), bet pēc tam - Lomonosovā, kas atrodas netālu no Sanktpēterburgas Krievijā, kur tā 15 gadus tika izmantota flotes štāba vajadzībām.
Iespējams, pēc laika Ventspils brīvostā būs iespējams apskatīt unikālu Ventspils ostas un hidrogrāfijas vēstures liecību – peldošo bāku Irbenskij, informē Ventspils brīvostas pārvalde.

Mūsdienās peldošās bākas vairs aktīvi izmantotas netiek, bet tās ir nozīmīgas hidrogrāfijas vēstures liecinieces. 

Pasaules okeāna muzejs Kaļiņingradā ir Krievijas zinātniski pētnieciskā un metodiskā darba centrs jautājumos, kas saistīti ar okeānu. Bez vērtīgām dzīvās dabas un hidrogrāfijas priekšmetu ekspozīcijām muzejā ir apskatāma arī unikāla flote – zemūdene, pasaulē lielākais zinātniski pētnieciskais kuģis – muzejs, pasaulē vecākais ledlauzis un daudzi citi interesanti objekti. Ventspils brīvostas pārvaldes sadarbība ar Kaļiņingradas muzeju par ideju saglabāt un eksponēt peldošo bāku „Irbenskij” ilgst jau vairākus gadus. Ventspils brīvostas pārvalde ir patiesi gandarīta par muzeja vadības ieinteresētību un atsaucību bāku parādīt tieši Ventspilī. Šobrīd muzejam ir izdevies panākt, lai Krievijas kara flote peldošo bāku „Irbenskij” nodod Pasaules okeāna muzejam, tāpēc par projekta realizāciju jau var runāt pavisam konkrēti.
Šoruden Ventspilī ieradās Kaļiningradas Pasaules okeāna muzeja vadība – direktore Svetlana Sivkova un direktora vietnieks flotes jautājumos Aleksejs Šutkins, lai iepazītu vietu, kur potenciāli apskatei varētu izlikt muzeja eksponātu. Viesi bija patīkami pārsteigti, ka Ventspils brīvostas pārvaldes apsaimniekošanā esošās bākas ir skaisti sakoptas un brīvi pieejamas apskatei, jo Krievijā bākas aizvien ir militāri objekti un nav apskatāmas jebkuram interesentam. Tāpat viesi daudz atzinīgu vārdu veltīja Ventspils muzeja darbam. Tā kā peldošā bāka ir Kaļiņigradas muzeja īpašums, tad muzeja vadībai bija svarīgi pārliecināties, ka eksponāts nonāks pareizajā vietā.
Šobrīd ar Kaļiningradas muzeja vadību tiek saskaņots nodomu protokols par sadarbību peldošās bākas „Irbenskij” novietošanai Ventspilī. Vēl nepieciešami saskaņojumi starpvalstu līmenī par muzeja eksponāta deponēšanu, kā arī laikietilpīgākais un dārgākais process – kuģa remonts. Plānots, ka peldošo bāku „Irbenskij” varētu novietot Ventspils ostas promenādē. Uz kuģa varētu apskatīt gan Kaļiningradas muzeja, gan Ventspils ostas vēstures ekspozīcijas.
Ventspils brīvostas pārvalde vienmēr par savu pienākumu uzskatījusi vēstures liecību saglabāšanu un iedzīvotāju iepazīstināšanu ar ostas un hidrogrāfijas sākotni. Ventspils brīvostas apsaimniekotās Ovišu, Užavas un Akmeņraga bākas ir vienīgās darbojošās bākas Latvijā, kas brīvi atvērtas apskatei un Ovišu bākā pat izveidota ekspozīcija par bāku vēsturi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas