Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis
Pašreizējās tendences liecina, ka šogad atkal palielinājusies leģionāru slimības izplatība

Veselība apsaimniekotāja rokās

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas vadītāja epidemioloģe Anita Brila šobrīd notiekošo vairās saukt par leģionāru slimības uzliesmojumu. Tomēr viņa norāda, ka pēc gada pirmā ceturkšņa apstiprinātas jau astoņas saslimšanas, lai gan pagājušogad kopumā fiksētas 24. SPKC pārstāve Anete Jansone arī pastāsta, ka trijās situācijās iznākums bijis letāls, vēl trīs leģionelozes saslimšanas šobrīd reģistrētas, bet pagaidām nav apstiprinātas.

"Kamēr prese ziņo, ka ir aizdomas par leģionellām (baktērijas) Aizkrauklē, tikmēr mūsu mazais jaundzimušais dēliņš cīnās par dzīvību un veselību pēc tam, kad šī baktērija izraisīja smagu infekciju plaušās," savā Facebook profilā raksta Elanta Erzāma, kuras bērnam veselības problēmas sākās 13 dienas pēc dzimšanas. Māmiņa Dienai pastāsta, ka viss sācies ar temperatūru. Tagad "mēnesi esam pavadījuši jaundzimušo intensīvajā terapijā pie dažādiem elpināšanas aparātiem, uz pretsāpju medikamentiem (morfiju), antibiotikām lielās devās un vēl kaudzi zāļu, procedūru, kas šai mazajai dvēselītei nebūtu jāpārcieš," viņa pauž, vēl piebilstot, ka "šobrīd stāvoklis ir stabilāks, bet, kādas sekas tas viss atstās nākotnē, mēs vēl nezinām". Baktērija, kas izraisa leģionelozi jeb tā saukto leģionāru slimību, atrasta dzīvokļu mājas centrālajā ūdens caurulē, kas nozīmē, ka risks saslimt ir arī kaimiņiem.

Leģionelozes galvenais simptoms ir plaušu karsonis, citādi tā neatšķiras no citām infekcijas saslimšanām. "Bet plaušu karsonim var būt ļoti daudzi izraisītāji," stāsta Brila. Slimība attīstās ātri un visbiežāk skar gados vecākus cilvēkus, cilvēkus ar hroniskām saslimšanām, smēķētājus.

Kamēr atrod pareizo slimības cēloni, paiet laiks, tāpēc jo būtiski ir veikt profilakses pasākumus. Tas ir mājas apsaimniekotāju ziņā. Ūdens temperatūrai, kas nonāk līdz iedzīvotājiem, jābūt tādai, lai leģionellām nebūtu iespējas savairoties. Aukstā ūdens temperatūrai jābūt zemākai par 20 grādiem, bet karstā – augstākai par 55 grādiem. "Nav jāgaida, kamēr ir kāds saslimšanas gadījums," saka eksperte.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 21. marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas