Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Vētra šonakt visspēcīgāk plosīsies Kurzemē un Vidzemes ziemeļos

Pirmdienas, 28.oktobra, vakarā un naktī uz otrdienu Latviju skars spēcīga vētra, kas var nest ievērojamus postījumus, brīdina sinoptiķi. Vēja ātrums atklātā jūrā Kurzemes piekrastē var sasniegt pat 33 metrus sekundē, bet pašā Kurzemē un Vidzemes ziemeļos vējš brāzmās var pieaugt līdz 30 metriem sekundē.

Kaut arī vasaras vidū atsevišķus rajonus Latvijā skāra spēcīgas vēja brāzmas, kā rezultātā tika nolauzti koki un bojātas automašīnas. Šoreiz vētra postījumus var nest plašākā mērogā.

"Vasaras vētras un ziemas vētras savstarpēji nevar tieši salīdzināt. Vasarā vētras pārsvarā ir pērkona negaisa laikā, un tas ir ļoti lokāli. Vasarā vētras plašāku teritoriju aptver salīdzinoši reti. Šajā gadījumā tas ir aktīvs Atlantijas ciklons, kurš savu maksimālo spēku virs Latvijas teritorijas parādīs nakts vidū un nakts otrajā pusē, kad gaidāmas visstiprākās vēja brāzmas, portālu Diena.lv informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) pārstāve Laura Krūmiņa.

Vētra visspēcīgāk skars Latvijas rietumu rajonus un Vidzemes ziemeļus. Atklātā jūrā pie Ventspils noteikts augstākās klases vētras brīdinājums. Valsts dienvidos un austrumu rajonos nakts paies salīdzinoši mierīgāk.

Galvaspilsētā vēja ātrums brāzmās sasniegs 20-23 metrus sekundē, kas nav uzskatāms par ārkārtēju gadījumu.

Arī pārējā valsts sauszemes teritorijā nav noteikts augstākās klases brīdinājums, jo prognozētais vēja ātrums nepārsniegs 30 metrus sekundē. Krūmiņa norāda, ka tik spēcīgs vējš tiek novērots vidēji reizi divos gados, taču vējš, kas brāzmās pārsniedz 33 metrus sekundē - reici četros gados.

Līdz ar vēju Kurzemē, daļā Zemgales un Vidzemes ziemeļos pirms pusnakts gaidāms arī lietus, bet ap plkst.1 naktī jau līs lielākajā daļā Latvijas teritorijas. Lietus gan mitēsies jau ap plkst. 2 vai 3, liecina LVĢMC prognozes.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Šembele norāda, ka glābēji gaidāmajai vētrai un tās seku likvidēšanai ir sagatavojušies.

Tāpat glābšanas dienesti iesaka cilvēkiem būt piesadzīgiem - vakarpusē un naktī bez vajadzības nedoties ārā no mājokļiem, nenovietot savas automašīnas zem veciem kokiem, kā arī uzlādēt mobilos telefonus, jo iespējami elektropadeves traucējumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas