Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

VID sola salabot pirms 4 gadiem avārijā cietušo mobilo skeneri

Valsts ieņēmumu dienests (VID) beidzot sola salabot Rīgas brīvostas muitas kontroles punkta mobilo skeneri, kurš tika sabojāts pirms 4 gadiem satiksmes negadījumā, vēsta LTV raidījums de facto. Muitnieku darbam vajadzīgo rentgeniekārtu, kas ļauj daudz ātrāk pārbaudīt kravas auto un atklāt kontrabandas gadījumus, VID visus šos gadus neesot varējis saremontēt līdzekļu trūkuma dēļ.

Kravu skeneri šobrīd darbojas divos muitas kontroles punktos – Grebņevā un Zilupē. “de facto” gada sākumā jau stāstīja, ka pārējie divi – Terehovas un Rīgas brīvostas kontroles punktos esošie mobilie skeneri ņēmuši nelabu galu.

2011.gada oktobrī Terehovā tautas vārdiem runājot nepareizas elektrobarošanas dēļ nodega divus miljonus dolāru vērtais skeneris, ko pirms septiņiem gadiem Latvijai uzdāvināja ASV. Savukārt 1,9 miljonus eiro vērtais Rīgas brīvostā esošais mobilais skeneris nedarbojas jau kopš 2008.gada. de facto rīcībā esošās ziņas liecina, ka to apskādēja ceļā uz tehnisko apskati. Auto iesprūda zem Akmens tilta un kopš tā laika rentgeniekārta nav lietota. Un ne vien nav lietota, bet arī neviens šos 4 gadus to arī neremontēja.

“Mēs esam interesējušies.  Un meklējam vislabāko risinājumu, kādā viedā mums vai nu salabot, teiksim, kaut vai mobilo skeneri vai nu vienkarši norakstīt, jo diemžēl, kad viss tas notikums bija noticis, tas bija astotais gads, mēs zinām,ka sākot ar astoto gadu viss tas finansējums mums bija apgriezts,” tā marta sākumā ierakstītajā intervijā “de facto” skeneru neremontēšanu skaidroja VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova.

VID apgalvo, ka savulaik par brīvostas skenera remontu esot prasīts nepilns pusmiljons latu. VID tādas naudas neesot bijis, kas gan ir pretrunā ar Valsts kases ziņām – gan 2010., gan 2011.gadā VID budžetā bija pārpalikums vairāku simtu tūkstošu latu apmērā.

Turklāt arī pats VID netieši savulaik atzinis, ka skeneris nemaz tik akūti svarīgs nav.  2010.gadā dienests bija izsludinājis iepirkumu par tā remontu, taču konkurss tika pārtrauks. Un kā iemesls šādam lēmumam paziņojumā Ieprikumu uzraudzības biroja mājas lapā norādīts: “pasūtītājam ir zudusi vajadzība pēc mobilā kravu skenera remonta iepirkuma”.

Intervijā Jezdakova gan pirms vairāk nekā mēnšea apgalvoja,ka “šobrīd mēs esam laikam atraduši, laikam Francijā kaut kādu firma, kura mums varētu salabot šo te skeneri, bet nu šeit ir vajadzīgs iepirkums, pie tā jau no pagājušā gada mēs strādājam un mēs ceram, ka mums šo skeneri arī salabos.”

Iepirkums par skenera remontu gan izsludināts tikai pagājušonedēļ un kad tas noslēgsies, pagaidām arī nav zināms. Tāpat VID arī atsakās atklāt, cik tas plāno maksāt par mobilā skenera remontu. Iepriekš tika lēsts, ka Rīgas brīvostā esošā rentgena remonts varētu izmaksāt 280 tūkstošus eiro.

“Ceram uz to labāko, ka noslēgsies šis iepirkums ar rezultātu un šogad,” sacīja VID Administratīvās pārvaldes Muitas tehniskā aprīkojuma nodaļas vadītājs Edgars Silanžs.

Dienests apgalvo, ka esot panākts arī risinājums saistībā ar ASV dāvināto skeneri Terehovā. Beidzies līgums, ar kuru lielvalsts valdība nodrošināja tā apkopi, taču visticamākais, to uz gadu vēl pagarinās. “Skeneri labos ražotāju pārstāvis, prognozējams, ka tas avrētu tikt izdarīts mēneša laikā, mēs tā ceram, bet šobrīd līgums nav parakstīs ar izpildītāju,” atzina Silanžs.

Šobrīd tiek solīts, ka abas ierīces darba kārtībā būs jau šogad un muitniekiem arī Rīgas brīvostā pēc 4 gadu pārtraukuma varētu būt pieejama ierīce, kas ļauj ātrāk atklāt un pārbaudīt, vai kravas auto netiek vestas kontrabandas preces. Bet kamēr neieraudzīsi, nenoticēsi.

“de facto” gan norāda, ka dienests arī atzīst, ka šie skeneri lielā mērā kalpo arī kā preventīvs kontroles līdzeklis, proti, zinot, ka kontroles punktā ir uzstādīts un pats galvenais, arī darbojas skeneris, potenciālie likumpārkāpēji izvēloties neriskēt un atsakoties no negodprātīgiem nolūkiem. Jāvaicā gan, ja jau šī ierīce ir tik noderīga, kāpēc neviens tā arī nav noskaidrojis, kuras amatpersonas ir atbildīgas, ka šo skeneri iespējams salabos tikai 4 gadus pēc tā sabojāšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas