Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

VID: Vidēji gadā Latvijas muitā tiek atklāta pustonna narkotisko vielu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pēdējos gados vidēji atklāj un konfiscē aptuveni pustonnu narkotisko vielu, ceturtdien preses konferencē par godu Eiropas Savienības (ES) Muitas savienības 50 gadu jubilejai sacīja VID ģenerāldirektora vietnieka muitas jomā, Muitas pārvaldes direktora pienākumu izpildītāja Ingrīda Gulbe-Otaņķe.

Viņa piebilda, ka pēdējā laika tendence ir narkotisko vielu pasūtījumi internetā un piegāde pa pastu. Patlaban jau katru dienu pastā tiek aizturēti narkotisko vielu sūtījumi.

"Sākotnēji muitas galvenā funkcija bija nodokļu iekasēšanas, bet pirms 14 gadiem Latvija pievienojās ES un Muitas savienībai un tagad muitas galvenā funkcija ir atklāt bīstamas, aizliegtas un viltotas preces," sacīja Gulbe-Otaņķe.

Viņa norādīja, ka pērn muitā 185 reizes tika aizturētas bīstamās preces - rotaļlietas, elektropreces, medicīnas preces un citas. Piemēram, šogad Latvijas muita ir aizturējusi kravu ar 43 000 bīstamu rotaļlietu. "Nonākot Eiropas kopējā tirgū šīs rotaļlietas radītu draudus lietotāju veselībai," sacīja Gulbe-Otaņķe.

Muitas vadītāja arī norādīja, ka pieaug aizturēto kontrabandas akcīzes preču skaits, piemēram, pērn muita aizturēja 74 miljonus cigarešu, bet šā gada piecos mēnešos jau 50 miljonus cigarešu. Tāpat pērn muita atklājusi 920 000 eiro nedeklarētas skaidras naudas.

VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā informēja, ka gada laikā visu ES valstu muitnieki kopumā ir aizturējuši 4,6 miljardus nelegālu cigarešu, 300 tonnas narkotisko vielu, 41 miljonu viltotu zīmolu preču vienību.

"Muita 14 gados kopš pievienošanās Muitas savienībai ir ļoti mainījusies un arī uzņēmēji ļoti novērtē priekšrocības, ko sniedz brīva preču un pakalpojumu kustība. Tāpat būtiska ir iespēja visas formalitātes kārtot elektroniski, turklāt visā ES ir vienāda sistēma un nosacījumi," sacīja Pelēkā.

Šogad Muitas savienībai aprit 50 gadi. Šo notikumu atzīmē visi ES valstu muitas dienesti, kuru vidū ir arī Latvija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas