Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vidējās izglītības centralizēto eksāmenu rezultāti būtiski neatšķiras no iepriekšējā gada

Vispārējās vidējās izglītības centralizēto eksāmenu rezultāti jauniešiem, kuri šogad kārtoja centralizētos eksāmenus pamattermiņā, nav būtiski atšķirīgi no iepriekšējā mācību gada, aģentūru LETA informēja Valsts izglītības satura centra (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Āboltiņa.

VISC šodien izsniedzis vispārējās vidējās izglītības centralizēto eksāmenu sertifikātu 19 541 jaunietim.

Kā skaidroja Āboltiņa, ņemot vērā, ka eksāmenu sesija vēl turpinās, patlaban nevar precīzi izdalīt katra centralizētā eksāmena vidējo rezultātu, taču kopumā izvērtējot jauniešu sniegumu centralizētajos eksāmenos, provizoriski var secināt, ka šogad tas nav būtiski atšķirīgs no snieguma iepriekšējā mācību gadā.

Aptuveni 200 jauniešiem, kuri kārtoja vai vēl kārtos centralizētos eksāmenus papildtermiņā, VISC sertifikātus izsniegs 5.jūlijā.

Šogad vidējais rezultāts nedaudz augstāks ir krievu valodas centralizētajā eksāmenā - 74,42%. Statistiski nenozīmīgi augstāki rezultāti par 0,5%-1,5%, salīdzinot ar 2017./2018.mācību gadu, novērojami angļu valodas, ķīmijas un Latvijas un pasaules vēstures eksāmenā, minēja Āboltiņa.

Par 2% zemāks rezultāts, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, ir fizikas centralizētajā eksāmenā - 37,58%. Plašāka eksāmenu rezultātu analīze būs pieejama septembra sākumā VISC mājaslapā.

Matemātika, latviešu valoda un svešvaloda ir obligātie eksāmeni, kas jākārto visiem vispārējās vidējās izglītības ieguvējiem. Eksāmenus matemātikā un latviešu valodā šogad kārtoja nedaudz vairāk nekā 14 000 skolēnu. Angļu valodas eksāmenu kārtoja gandrīz 13 000 skolēnu, krievu valodas eksāmenu - 2060 skolēnu, vācu valodas eksāmenu - 44 skolēni, savukārt franču valodas eksāmenu - tikai 15 skolēni.

Šogad ir nedaudz palielinājies to skolēnu skaits, kuri izvēlējušies kārtot bioloģijas, ķīmijas un fizikas eksāmenu, sacīja VISC pārstāve.

Arī šogad jaunieši varēja izvēlēties svešvalodas centralizēto eksāmenu aizstāt ar starptautiskas testēšanas institūcijas pārbaudījumu svešvalodā. Izglītības iestādes bija iesniegušas autentiskuma pārbaudei 283 skolēnu starptautisko testēšanas institūciju izsniegtos dokumentus par iegūto vērtējumu svešvalodā.

Personas, kuras jau bija ieguvušas vidējās izglītības dokumentu un vēlējās uzlabot vērtējumu kādā no centralizētajiem eksāmeniem vai kurām bija nepieciešams kārtot centralizēto eksāmenu, to varēja izdarīt četrās augstskolās, un šo iespēju izmantoja 242 personas.

Ja skolēnu neapmierina centralizētajā eksāmenā iegūtais vērtējums, Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā mēneša laikā pēc sertifikāta izsniegšanas viņam ir tiesības rakstīt VISC adresētu iesniegumu ar lūgumu pārskatīt eksāmenā saņemto vērtējumu. VISC apelācijas komisija mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas to izskatīs un pārskatīs eksāmena vērtējumu, lai pieņemtu lēmumu atstāt esošo vērtējumu vai to mainīt.

 

Top komentāri

Noplūde
N
atšķiras.
bb
b
tad jau zemi, ja neatšķiras... varbūt jāpārskata saturs un jādiferencē skolas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas