Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Vidzemē pēc reformas lielākās pašvaldības būtu Ogres, Cēsu un Valmieras novadi

Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, lielākās pašvaldības statusu Vidzemē saglabās Ogre, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātā karte. Apvienojot tagadējo Ogres, Lielvārdes, Ķeguma un Ikšķiles novadus, kopējais iedzīvotāju skaits novadā plānots 61 536 cilvēki.

Otrajā lielākajā novadā apvienotos tagadējie Cēsu, Amatas, Līgatnes, Pārgaujas, Priekuļu, Vecpiebalgas un Jaunpiebalgas novadi, kuru kopējais iedzīvotāju skaits būtu 46 118 cilvēki.

Trešā lielākajā pašvaldībā plānots apvienot Valmieru, Kocēnu, Mazsalacas, Burtnieku un Beverīnas novadus ar kopējo iedzīvotāju skaitu 45 327 cilvēki.

 

Pierīgā plānots izveidot pašvaldību, apvienojot Sējas, Saulkrastu, Carnikavas, Ādažu un Garkalnes novadus ar kopējo iedzīvotāju skaitu 38 408 cilvēki.

Madonas novadam plānota apvienošanās ar Ērgļu, Cesvaines, Lubānas un Varakļānu novadu, un kopējais iedzīvotāju skaits šajā pašvaldībā būtu 35 871 cilvēks.

Savukārt Siguldai plānots pievienot Mālpili, Inčukalnu un Krimuldu, kuros patlaban dzīvo 35 297 cilvēki.

Vidzemes piejūras pašvaldībā iekļautos tagadējais Alojas, Salacgrīvas un Limbažu novads ar kopējo iedzīvotāju skaitu 30 540 cilvēki.

Esošās novadu teritorijas saglabātu Gulbenes novads ar kopējo iedzīvotāju skaitu 21 957 cilvēki un Alūksnes novads, kurā dzīvo 16 343 cilvēki.

Vienā novadā plānots apvienot Apes, Smiltenes un Raunas novadus, kuros kopējais iedzīvotāju skaits būtu 19 678 cilvēki. Igaunijas pierobežas novadā iekļautos tagadējie Valkas, Strenču, Naukšēnu un Rūjienas novadi, kur kopējais iedzīvotāju skaits ir 19 358 cilvēki.

Iedzīvotāju skaits noteikts atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem 2018. gada sākumā.

Jau vēstīts, ka VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās ir Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Mazākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita varētu būt Līvānu pašvaldība, kopumā pulcējot nedaudz vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.

VARAM izstrādātajā kartē iecerēts apvienot arī vairākas Pierīgas pašvaldības, piemēram, Ādažus apvienot ar Carnikavu, Ķekavu ar Baldoni un tamlīdzīgi.

Ministrijas izstrādātais teritoriālais iedalījums tiks nodots izvērtēšanai pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm.

Šorīt intervijā Latvijas Radio vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) teica, ka piedāvātajā pašvaldību kartē absolūtā vairākumā gadījumu iedzīvotājam līdz centram, kur saņemt pakalpojumus, ir jāpavada 20 līdz 30 minūtes. Eksperti uzskatot, ka pieņemams laiks ir līdz 50 minūtēm.

 

Top komentāri

bize
b
Kaut kā Kurzemē atgādina vecos rajonus. Nez kāpēc vajadzēja visu saskaldīt, lai atkal apvienotu? Vienkārši stulbums, nevajadzīga darba izdomāšana ierēdņu uzturēšanai!
>:-)
&
Lūk šī ir īstā dižķibele, tik daudz radu , draugu un šoferu dēlu tiks izmesti uz ielas, nolemti lēnai bada nāvei ! Cik vēl, cits citam, rīkles pārgrauzīs, cik radu un draugu tiks zaudēts, uz mūžu, cik nāvīgu ienaidnieku iegūts ? TRAĢĒDIJA !
Kaspars
K
Ministrs Pūce ļoti bieži melo, tāpēc aicinu presi nebūt lētticīgiem un pārbaudīt viņa sacīto. Piemēram, rakstā minēts Pūces teiktais, ka iedzīvotāji pašvaldības pakalpojumus sasniegs 20-30 minūšu laikā. Tāpēc jebkurš var ieiet 1188.lv un paskatīties autobusu sarakstu, kā savā rajonā varētu perspektīvi sasniegt pakalpojumus. Pat no esošo novadu centriem daudzviet būs jāpatērē vairāk kā 1 stunda. Auce-Dobele divi autobusi dienā un 66 minūtes vienā virzienā, Valka - Rūjiena 65 minūtes 3 reisi dienā, Pāvilosta-Liepāja 70 minūtes, Vecumnieki-Bauska 75 minūtes, Nereta-Aizkraukle 60 minūtes utt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas