Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Vilcieniem nauda vēl nav atrasta

Jauno elektrovilcienu iepirkums jāizsludina, vēlākais, maija beigās, tomēr joprojām ir daudz neskaidrību - pagaidām Pasažieru vilciens (PV) vēl nevar pateikt, kur tiks ņemta nauda vilcienu iegādei, turklāt PV valdes priekšsēdētājs Andris Lubāns, paziņojot, ka Latvijā vilcienus ražot nebūs iespējams, nepatīkami pārsteidzis pašmāju ražotājus. Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcas un Rīgas Vagonbūves rūpnīcas vadītāji uzsver, ka arī viņiem pietiek kapacitātes - gan laika, gan kvalitātes ziņā, pirmdien vēsta avīze Diena.

Pats Lubāns sarunai par jaunajiem vilcieniem nav atsaucīgs un, aizbildinoties ar laika trūkumu, intervijai deleģē savu preses sekretāri Ievu Miežubrāli, kas gatava atbildēt rakstveidā. Iepriekš aģentūrai LETA viņš sacīja, ka "ar rokām un kājām" atbalstītu to, ka vilcieni tiek ražoti Latvijā, tomēr esot jāņem vērā saspringtais grafiks. Miežubrāle Dienai atbild īsi, norādot, ka vilcienu ražošanas sākšanai no nulles vajadzīgi vismaz divi gadi. "Jaunajiem vilcieniem ir jābūt gataviem 2016. gadā, tāpēc esam vērtējuši visu reālo ražotāju šī brīža risinājumus un piedāvājumus, kuriem jāatbilst mūsu infrastrastruktūrai, kā arī elektrifikācijas plānam un peronu būvniecības projektiem," viņa raksta.

Sarunā ar Dienu satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība) uzsver, ka Latvijas uzņēmumiem pat būtu jādod priekšroka, jo tas ne tikai attīstītu vietējo mašīnbūves rūpniecību, bet arī dotu darbvietas.

Pagaidām interesi par gaidāmo vilciena iepirkumu jauni pretendenti nav izteikuši. Cirkulē tie paši uzņēmumi, kas interesi izrādījuši iepriekšējos neveiksmīgajos iepirkumos, - CAF, Stadler, Hyundai Rotem, kā arī Siemens. Par iepriekšējo neveiksmīgo iepirkumu pērn, kad Stadler jau tika nosaukts par uzvarētāju, bet pēdējā brīdī konkurss tika atsaukts, tiesvedības nebūs. Lielā mērā tas ir tādēļ, ka iepirkumu atcēla, pirms tā uzvarētāju paspēja apstiprināt ar parakstu.

Iepirkuma finanšu jautājums pagaidām nav pārāk skaidrs, neviļus apstiprinājusi PV pārstāve Miežubrāle. "Šobrīd nav pieejami Kohēzijas fonda līdzekļi, tāpēc nauda vilcienu iegādei ir jāaizņemas. Patlaban mēs meklējam uzņēmumam izdevīgākos finansējuma variantus ritošā sastāva atjaunošanai. Šai sakarā konsultējamies ar bankām. Esam arī pieteikušies Junkera investīciju plānam, kas ir kā viens no variantiem finansējuma piesaistei. Pieteikums ir par finansējuma apjomu līdz 300 miljoniem eiro ar iespēju līdz 2017. gadam saņemt 100 miljonu eiro," viņa skaidrojusi.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 23.februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas