Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Viņķele: Latvijā būs jāspēj pret Covid-19 vakcinēt 50 000 personu nedēļā

Covid-19 pandēmijas apstākļos Latvijā vakcinēšanas kapacitāti ir plānots celt līdz 50 000 cilvēku nedēļā atbilstoši plānotajam piegādāto vakcīnu skaitam, šodien notikušās tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Valsts prezidenta kancelejas pārstāve Justīne Deičmane informēja, ka prezidentam šodien notika attālināta saruna ar ministri un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāju Daci Zavadsku par situāciju Covid-19 veselības nozarē, it sevišķi slimnīcās, un par Latvijas iedzīvotāju vakcinācijas plānu tuvākajos mēnešos.

Skaidrojot Covid-19 plānoto vakcinācijas grafiku, ministre sacīja, ka parastos apstākļos Latvija jau tā ir spējīga pusotra mēneša laikā vakcinēt 200 000 personu, un patlaban, pandēmijas apstākļos, plāns pēc vakcīnu saņemšanas ir spēt vakcinēt 50 000 personu nedēļā, atbilstoši plānotajam Latvijai piegādāto vakcīnu skaitam. "Šie dažādo ražotāju vakcīnu konkrētie piegādes datumi patlaban ir zināmi tikai daļēji, bet tuvākā laikā tas kļūs skaidrāks," viņa uzsvēra.

Saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošajiem Veselības ministrijas (VM) aprēķiniem, vakcinēšanas kapacitāti 50 000 pret Covid-19 sapotēto personu nedēļā Latvijai vajadzētu sasniegt martā, ja vakcīnu piegādes noritētu atbilstoši pašreizējiem plāniem. Izpildoties šiem vakcīnu piegādes plāniem, saskaņā ar VM aprēķiniem janvārī Latvijā vajadzētu vakcinēt 34 529 personas nedēļā, februārī - 44 929 personas nedēļā, bet martā - 54 098 personas nedēļā.

Kopumā janvārī, februārī un martā Latvijas iedzīvotājiem varētu injicēt 651 701 vakcīnas pret Covid-19 devas. Tas nozīmē, ka, izpildoties vēl pagājušajā nedēļā aktuālajiem vakcīnu piegādes plāniem, varētu tikt savakcinēts 325 851 cilvēks, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie VM aprēķini par šā gada pirmo ceturksni. Dati par piegādājamo vakcīnu devu skaitu gan regulāri mainās atbilstoši tam, kad tiek prognozēta vakcīnu reģistrēšana, un atbilstoši informācijai no ražotājiem par plānotajiem piegāžu apjomiem.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, Viņķele pirmdien prezidentu iepazīstināja arī ar plānoto vakcinācijas infrastruktūru. Tajā paredzēts iesaistīt ne tikai slimnīcas, bet arī privāto sektoru un ģimenes ārstus. Viņķele uzsvēra, ka rīt, 5.janvārī, Ministru kabinets šo plānu, kas balstīts uz ekspertu izstrādāto vīrusa apkarošanas stratēģiju, izskatīs detalizēti.

Toties prezidents uzsvēra, ka vakcinācija jāveic ātri un efektīvi. Viņš sacīja, ka ir jāpanāk, lai "mūsu vakcinācijas tempi būtu labākie Eiropā - tas ir visas mūsu sabiedrības un ekonomikas atveseļošanas interesēs".

Tāpat Levits uzsvēra, ka nav jāsamierinās ar vakcinēšanas minimālo kapacitāti, bet jāorientējas uz maksimāli iespējamo, lai visi cilvēki, kuri to vēlēsies, īsākā iespējamā laika posmā patiešām arī tiktu vakcinēti.

"Tieši tādam ir jābūt vakcinācijas plāna mērķim. Vakcinācijas infrastruktūra, organizēšana un īstenošana ir jāpakārto šim virsmērķim," pauda prezidents.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas