Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vīrieši ar ārstiem uz jūs

Vīrieši dzīvo vidēji par desmit gadiem īsāku mūžu nekā sievietes, turklāt arī veselīgi nodzīvoto gadu ir mazāk nekā sievietēm. Domājot par iemesliem, viens no aspektiem ir fakts, ka vīrieši retāk apmeklē ārstus gan profilaktiskos nolūkos, gan tad, ja radušās kādas veselības problēmas. To apstiprina arī dažādas aptaujas un pētījumi.

Speciālisti pieļauj, ka situācija tuvākajā laikā nemainīsies, jo vīrieši baidās būt vāji, ceturtdien vēsta laikraksts Diena. SIA Medicīnas sabiedrība ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons Dienai stāsta, ka proporcionāli ARS pacientu lokā ir trīs dāmas uz vienu vīrieti, turklāt šāda situācija ir ilggadēja. Tas ir atbilstoši valsts iedzīvotāju mentalitātei, un vīrieši dodas pie ārsta tad, kad kaut kas jau sāp un ir slikti. Jau no bērnības zēniem tiek ieaudzināts uzskats, ka vīriešiem jābūt stipriem un sāpes jācieš, savukārt sievietēm ir tendence par savu veselību rūpēties arī profilaktiski.Vīrieši arī apdrošināšanas kompānijas Ergo aptaujā atzinuši, ka pēdējā gada laikā bijušas saslimšanas, kuru dēļ būtu jāvēršas pie ārsta, bet to nav darījuši. Turklāt šādu atbildi visbiežāk snieguši tie, kas savu veselības stāvokli visumā vērtē kā viduvēju un sliktu. Kopumā Latvijā 14% iedzīvotāju pie ārsta nav gājuši pat tad, ja bijušas problēmas. Visbiežāk to atzinuši vīrieši un aptaujas dalībnieki 35-44 gadu vecumā.Līdzīgas aptaujas gan norāda uz tendenci, ka arī sievietes veselības problēmas ne vienmēr uztver nopietni. Latvijas Galvassāpju biedrības iegūtie aptaujas dati liecina, ka 68,1% aptaujāto uzskata, ka spēcīgas galvassāpes nav pietiekami nopietns iemesls, lai apmeklētu galvassāpju speciālistu vai ģimenes ārstu.Pie skarba secinājumi nonākusi arī Latvijas Kardiologu biedrība un pacientu biedrība ParSirdi.lv. Aptaujā noskaidrots, ka 63% vīriešu vecumā pēc 35 gadiem vēlētos nodzīvot ilgāk par 75 gadiem, no tiem 17% labprāt dzīvotu ilgāk pat par 100 gadiem, bet vienlaikus viņi nepietiekami rūpējas par savu veselību. Piemēram, 57% aptaujāto vīriešu nezina savu holesterīna līmeni, 17% nezina savu asinsspiedienu un tikai 10% apgalvo, ka tas ir augsts, lai gan saskaņā ar statistikas datiem paaugstināts asinsspiediens Latvijā ir 53% vīriešu.Tajā pašā laikā, piemēram, Veselības centru apvienības Fizikālās un rehabilitācijas nodaļā secināts, ka vismotivētākie ārstēties ir tieši vīrieši ap 35 gadiem un 16-18 gadus veci jaunieši. Te gan jāpiebilst, ka runa ir tieši par rehabilitāciju.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 28.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas