Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Neārstētas iesnas var pāraugt smagākās slimībās

Vīrusi jāuztver nopietni

Kņudinoša sajūta degunā un kaklā, grūti norīt ēdienu, nogurums, galvassāpes, paaugstināta temperatūra. Vīruss? Iesnas? Vai angīna?

Šādas sajūtas atnāk līdz ar lapkriti, un līdz pavasarim vēl tik tālu… Vajag uzmundrināt sevi un rūpēties par veselību jau laikus, tajā skaitā – pievērst uzmanību tāda šķietama sīkuma kā iesnu ārstēšanai.  

Ar iesnām slimo vismaz nedēļu

Iesnas jeb rinīts ir deguna gļotādas iekaisums, kura visbiežākie izraisītāji ir vīrusi. Vīrusu infekciju un apaukstēšanās gadījumos sasirgušie bieži sūdzas ne tikai par aizliktu un tekošu degunu, bet arī par kairinājumu un sāpēm, rijot siekalas gadījumos, kad rīklē satek atdalījumi no deguna dobuma, stāsta otorinolaringologs Kaspars Peksis.

Atdalījumi no deguna dobuma ir sāļi, kodīgi, nonākot uz rīkles gļotādas, tie ir kairinoši. Viens no soļiem uz atlabšanu ir parūpēties par iesnu ārstēšanu – pilināt deguna pilienus vai lietot speciālas ziedes.

Kaklu var skalot, ja ir sajūta, ka nepieciešams lietot kādu dabīgu aerosolu vai sūkājamās tabletes, taču pirmkārt jāārstē iesnas.

Ir teiciens, ka ārstētas iesnas pāriet septiņu dienu laikā, bet neārstētas ilgst nedēļu. Tas tiesa, jo apstādināt iesnas nav iespējams, ja tās sākušās, var vien atvieglot slimošanas gaitu un izvairīties no komplikācijām. Pieaugušie var lietot deguna pilienus, lai būtu vieglāk elpot, bet jāņem vērā, ka ar iesnām var aplipināt arī citus, nemaz nerunājot par slikto pašsajūtu un nomāktību, tādēļ labāk slimošanas laikā paņemt slimības lapu.

Kā biežākās kļūdas, kas izraisa komplikācijas un iesnu progresēšanu daudz nepatīkamāku kaišu veidā, ārsti min centienus iesnas ignorēt, sadzeroties karstos paracetamolu saturošos dzērienus, kas šķietami atvieglo simptomus un sniedz īslaicīgu mundrumu, taču neārstē. Un veidojas apburtais loks – cilvēks visu laiku staigā pusslims, viņam pieķeras jauni vīrusi, ko atkal vajag pēc iespējas nomākt. Novājinās imunitāte, un kaites piemetas arvien nopietnākas. Arī gripas sezona nav aiz kalniem, un tieši savlaicīgas rūpes var veselību no tās pasargāt.

Viens no veidiem, kā uzlabot imunitāti, ir sports. Iesnains un sanīcis cilvēks nebūs nekāds sportotājs, drīzāk gribas saritināties dīvānā zem segas, ieslēgt TV un snaust, nekā doties skriet, vingrot vai cilāt svarus. Taču regulāras fiziskas aktivitātes veicina asinsriti un laimes hormonu izdalīšanos, kas savukārt ir ļoti nepieciešami imunitātei.

Arī regulāra atrašanās svaigā gaisā ir viens no imunitātes balstiem, ar ko diemžēl cilvēki grēko, – dienas paiet ofisā, vakarā jāsteidz mājās gatavot vakariņas, pa ceļam jāiegriežas veikalā… Tumsa un lietus, kādas vēl pastaigas! Taču veselīgāk ir piemēroti apģērbties un ceļu no darba līdz mājām, ja iespējams, mērot kājām. 

Vispirms ārstēt ar dabiskiem līdzekļiem

Ja profilakse jau nokavēta un slimība klāt, jāatpūšas. Jāizguļas, veselīgi jāēd, jādzer zāļu tējas, ķīmiju atstājot kā pēdējo salmiņu. Ja tomēr drošībai gribas ko no aptieku plaukta, vērts iegriezties homeopātiskajā aptiekā, kuras klāstā ir daudz dabisku preparātu.

Kā skaidro homeopātiskās aptiekas farmaceiti, Kalium bichromicum cpl. pilienu vai graudiņu veidā ārstē iesnas ar bieziem, dzeltenzaļganiem izdalījumiem. Šo preparātu izmanto arī alerģisku iesnu, sinusīta un haimorīta ārstēšanā.
Ja tek deguns, bieži jāšķauda, asaro acis un izdalījumi no deguna ir dedzinoši un kairina augšlūpu, tad noderēs preparāts Allium cepa (D3-6 atšķaidījums). Cilvēkiem, kuri atbilst šo homeopātisko zāļu tipam, situācija jūtami uzlabojas svaigā gaisā. Arī aizliktam degunam ir vairāki homeopātiskie preparāti. Piemēram, Apis (D3-6) var izmantot, ja deguna gļotāda ir stipri pietūkusi, deguna gals ir apsārtis, auksts un uztūcis, kā arī sajūta degunā ir kņudoša, niezoša. Savukārt preparāts Thuja tiek dots gadījumos, kad deguns ir tik ļoti aizlikts, ka cilvēks caur to nespēj paelpot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas