Laika ziņas
Šodien
Migla

Vizītē Latvijā ierodas ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone

Ceturtdien vienas dienas vizītē Latvijā ierodas ASV valsts sekretāre Hilarija Kintone, informēja ASV vēstniecības Rīgā Preses un kultūras nodaļā.

Vispirms H.Klintone tiksies ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP).

Tikšanās ar ārlietu ministru notiks Mazajā ģildē. Puses plāno parakstīt arī saprašanās memorandu par Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmu un saprašanās memorandu par sadarbību Moldovā tieslietu nozares reformā. "Noteikti pārrunāsim arī jautājumu par Sīrijas notriekto Turcijas iznīcinātāju," ceturtdien no rīta intervijā latvijas Radio sacīja E.Rinkēvičs.

Vēlāk H.Klintone Latvijas Universitātē neformālā forumā tiksies ar vietējiem jauniešiem un nevalstisko organizāciju līderiem.

ASV valsts sekretāres vizīte Latvijā noslēgsies ar Samnera Velsa ielas svinīgo atklāšanu pie ASV vēstniecības Rīgā. ASV diplomāta vārdā tiks pārdēvēts Remtes ielas posms no Kalnciema ielas līdz Lielirbes ielai. 1940.gada 23.jūlijā ASV valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Samners Velss nāca klajā ar paziņojumu, ka ASV neatzīst Baltijas valstu inkorporāciju Padomju Savienībā. Vēlāk šis paziņojums kļuva pazīstams kā Velsa deklarācija un kļuva par pamatu ASV ilgtermiņa ārpolitikai, kas neatzina PSRS varas leģitimitāti Baltijas valstīs. Šai neatzīšanas politikai vēlāk sekoja vairāk nekā 50 pasaules valstu, tādējādi tā kalpoja kā spēcīgs atbalsts Latvijas valstiskās neatkarības idejai nebrīves laikā.

Vizītes laikā tiks apspriesta virkne jautājumu, tostarp kopīgās saistības attiecībā uz NATO misijām un prioritātēm, kā arī ekonomiskās krīzes pārvarēšana Latvijā. Valsts prezidents A.Bērziņš tikšanās laikā ar ASV valsts sekretāri iecerējis pārrunāt jautājumus, kas būtiski abām valstīm - kopīgās misijas NATO, situācijas attīstību Afganistānā un Ziemeļu distribūcijas tīklu.

Savukārt premjers V.Dombrovskis trešdien atzina, ka ar H.Klintoni domā pārrunāt jautājumus, kas skar ekonomiku, proti, sadarbību ekonomikā, tirdzniecības stiprināšanu un investīciju piesaisti. Tāpat tiks spriests par Latvijas un ASV sadarbību NATO, misiju Afganistānā un Ziemeļu distribūcijas tīklu.

Neoficiāla informācija liecina, ka Latvijas puse ASV valsts sekretārei H.Klintonei arī lūgs atbalstu Latvijas dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Vienlaikus Rīgā izprot, ka iespējamā dalība šajā organizācijā ir sarežģīts un ilgs process, taču tam ir svarīgs ASV atbalsts. Latvija arī nevairīsies Klintonei atgādināt izskatīt jautājumus par ASV pirms vairākiem gadiem ieviestajām antidempinga nodevām tērauda sektorā, kas rada būtiskus tirdzniecības ierobežojumus Latvijas metalurģijas uzņēmumiem, īpaši AS Liepājas Metalurgs.

Latvija būs simtā valsts, uz kuru vizītē būs devusies valsts sekretāre H.Klintone. "Klintones brauciens uz Somiju, Latviju un Krieviju, kas ieplānots no 27. līdz 30.jūnijam, padarīs viņu par pirmo valsts sekretāri ASV vēsturē, kas sasniegusi maģisko simts zīmi. Somija būs valsts ar numuru 99, Latvija, kuru viņa apmeklēs ceturtdien, būs simtā," raksta USA Today.

Kā ziņots, H.Klintoni ierasties vizītē Latvijā 2009.gadā ielūdza toreizējais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. Tolaik bija cerība, ka H.Klintone Latvijā ieradīsies līdz ar jaunās ASV vēstniecības Rīgā ēkas atklāšanu, taču vizīti tā arī neizdevās organizēt.

Izskanējis, ka H.Klintones vizīte Latvijā uztverama kā simbolisks apliecinājums ASV ieinteresētībai mūsu valstī, jo līdz šim neviens ASV valsts sekretārs nav ieradies klasiskā divpusējā vizītē Latvijā. Turklāt ASV valsts sekretāres vizīte Latvijā reģiona kontekstā var tikt tulkota arī kā signāls Krievijas aktivitātēm Kaļiņingradas apgabalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas