Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VM no aprīļa līdz jūnijam plāno vakcinēt 100 000 cilvēku nedēļā

Ņemot vērā, ka laika posmā no aprīļa līdz jūnijam prognozētais piegādāto vakcīnu apjoms dubultosies, tiks dubultota arī vakcinācijas kabinetu kapacitāte, nodrošinot, ka nedēļas laikā tiks vakcinēti 100 000 cilvēku, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Anna Strapcāne.

Savukārt laika posmā no janvāra līdz martam tiks vakcinēts vidēji 50 131 cilvēks nedēļā - atbilstoši pieejamo vakcīnu apjomam katrā mēnesī. Līdz marta beigām, pēc VM paustā, ražotāji solījuši piegādāt vakcīnas 325 851 cilvēka vakcinācijai.

Tāpat ministrijā norāda, ka tās mērķis ir līdz jūlijam vakcinēt vismaz 60% Latvijas iedzīvotāju. Pēc tam vakcinācija būs pieejama arī tiem, kuri nav prioritārajās grupās.

Pagājušā gada 1.decembrī Ministru kabineta sēdē tika izskatīts VM sagatavotais informatīvais ziņojums par vakcinācijas stratēģiju pret Covid-19. Pēc šī plāna 28.decembrī valsts desmit lielākajās slimnīcās tika sākta mediķu vakcinācija, un līdz šim ministrijas vērtējumā process uzskatāms par veiksmīgu.

Atbilstoši Eiropas Zāļu aģentūras plānotajam vakcīnu reģistrācijas grafikam un vakcīnu ražotāju sniegtajām vakcīnu piegādes aplēsēm, VM prognozē, ka janvārī tiks piegādātas vakcīnas, lai nodrošinātu mediķu vakcināciju, un jau janvārī vai februārī sāktu ilgstošas sociālās aprūpes klientu un darbinieku vakcināciju.

Tāpat plānots, ka februārī būs iespēja sākt senioru, kas ir vecāki par 80 gadiem, vakcināciju. Rezultātā pirmajā gada ceturksnī kopumā varētu būt iespēja vakcinēties 16% Latvijas iedzīvotāju. Savukārt, pievienojoties citām iedzīvotāju grupām, līdz jūlijam jau šāda iespēja būtu 60% iedzīvotāju.

Pēc VM paustā, ikviens Latvijas iedzīvotājs tiks informēts, kurā brīdī viņam ir iespēja vakcīnu saņemt, tāpēc nevajadzētu uztraukties, ka varētu nokavēt savu kārtu rindā vai nesaņemt ziņu. Cilvēkus uzrunās gan ģimenes ārsti, gan dažādas pacientu un darba devēju organizācijas, paši darba devēji un valsts iestādes.

Tāpat iedzīvotāju informēšanai tiks izmantotas elektroniskās vēstules, turklāt informācija arī būs pieejama medijos un citos kanālos. Gada pirmajā pusē īpašs uzsvars būs uz prioritārajām grupām, savukārt citi vakcinēties varēs gada otrajā pusē, atzīmē ministrijā.

Vakcinācijā būs iesaistītas valsts un pašvaldību slimnīcas, privātie veselības centri, poliklīnikas, ģimenes ārstu prakses, kā arī citu resoru ārstniecības iestādes. Tāpat VM skaidro, ka ir zināms konkrēts plāns vakcīnu piegāžu organizēšanai, uzglabāšanai un vakcinācijas nodrošināšanai kabinetos uz vietas.

Vienlaikus būtisks uzdevums ministrijas ieskatā ir nodrošināt izsekojamību katram vakcinācijas gadījumam. Tāpēc vakcinācijas fakts tiek reģistrēts e-veselības portālā un pēc tam būs iespēja sekot līdzi cilvēka veselības stāvoklim un citiem aspektiem.

Lai sabiedrību plašāk informētu par vakcinācijas nozīmi un iespējām, šā gada pirmajā ceturksnī tiks īstenota sabiedrības informēšanas kampaņa.

Jau ziņots, ka vakar vakcīnu pret Covid-19 Latvijā saņēmušas 678 personas, bet līdz šim kopumā vakcinēti 2923 cilvēki, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

Latvija līdz šim ir saņēmusi 23 400 farmācijas uzņēmuma Pfizer/BioNTech ražotās vakcīnas Comirnaty devas. Tās paredzētas kopumā 11 700 cilvēkiem, jo viena vakcinēšanai nepieciešamas divas devas. Līdz ar to līdz šim vakcinēti 25% šo cilvēku, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas