Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

VM parlamentārais sekretārs: Ap 200 miljonus veselībai var iegūt ar sociālā nodokļa pieaugumu un atļauto deficītu

Nepieciešamo apmēram 200 miljonu eiro papildu finansējumu veselībai varētu iegūt, sociālo nodokli paaugstinot par vienu procentpunktu un izmantojot ar Eiropas Komisiju (EK) saskaņotu deficīta līmeni, aģentūrai LETA sacīja Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Jānis Trupovnieks (ZZS).

Pašlaik lēmums par to, kur ņemt papildu finansējumu veselības aprūpei, vēl nav pieņemts un par to turpinās sarunas koalīcijā un kopā ar sociālajiem partneriem.

Skaidrojot savu redzējumu, Trupovnieks norādīja, ka, paaugstinot sociālo nodokli par vienu procentpunktu, ieguvums varētu būt 80 līdz 100 miljoni eiro, savukārt atlikušos apmēram 100 miljonus eiro varētu iegūt, palielinot budžeta deficīta līmeni.

Vaicāts, vai EK atļaus šādu deficītu, VM parlamentārais sekretārs norādīja, ka sarunās ar Eiropas Savienības pārstāvjiem kā argumentu plānots izmantot ministrijas darbu pie veselības aprūpes reformām, kas sistēmu padarīs efektīvāku un paredzēs ieekonomēt līdzekļus.

Trupovnieks arī pauda atbalstu finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) sacītajam, ka veselības pakalpojumu sniegšana būtu jāsaista ar sociālā nodokļa maksāšanu. Nepieciešama gan skaidrība, vai šāda pieeja paredzētu veidot divus atšķirīgus pakalpojumu grozus, piebilda politiķis. Viņš norādīja, ka tādā gadījumā nebūtu skaidrs, kā to nodalīt, jo ārstam būtu jāsniedz palīdzība ikvienam cilvēkam.

Reizē būtu jāraugās uz iespēju nodrošināt lielākas aprūpes iespējas senioriem, skaidroja politiķis.

Kā ziņots, premjera vadītā Veselības darba grupa turpinās diskusijas par veselības aprūpes sasaiti ar nodokļu nomaksu, 17.maijā žurnālistus informēja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers atklāja, ka darba grupa nesprieda par konkrētu veselības nozares finansējuma avotu, tomēr tā bija vienisprātis, ka budžetā papildus resursi netiks meklēti. Viņš piebilda, ka plānotās reformas veselības finansējumā nenozīmēs izmaiņas nodokļos.

Arī finanšu ministre Reizniece-Ozola (ZZS) žurnālistiem norādīja, ka šodien darba grupā panākta vienprātība par to, ka jāturpina diskusijas par veselības aprūpes sasaisti ar nodokļu nomaksu, bet tā ir tikai "zaļa ideja". "Veselības aprūpe ir jāsaista ar sociālajām iemaksām, jo tad varētu redzēt statistiku, cik daudz veselības pakalpojumu saņēmēju ir nodokļu maksātāji. Tāpat tas būtu papildus ieguvums, jo cilvēki saprastu, kāpēc jāmaksā sociālās iemaksās," teica finanšu ministre.

Konkrētāk par šiem jautājumiem plānots spriest nākamnedēļ Nacionālajā veselības dienestā, norādīja veselības ministre Anda Čakša.

Kā ziņots, valdība 9.maijā atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam, tomēr atsevišķiem jautājumiem, piemēram, veselības nozares finansējumam, risinājums vēl tiks meklēts.

Līdz šim izskanējušas dažādas versijas par iespējamo finansējuma avotu veselībai, tostarp minēta sociālo iemaksu likmes palielināšana.

Top komentāri

īsais ekonomikas kurss
ī
rijīgajiem birokrātiem. Sociālais nodoklis ir domāts sociālajām garantijām un pensijām UN NEKAM CITAM. Risinājums neder.
Ēdelweiss
Ē
Cik ļoti atbilstošs uzvārds = LĪĶENIEKS ir šim viena no vecākajiem latvijas izzagšanas un iznīcināšanas politmafijas klana Zvērīgo Zagļu Savienības , sarkanā fašista-komunista Augusta Brigmaņa vadībā , darbonītim...
M
M
Nevajag nekādus procentpunktus. Lai turpmāk katrs iedzīvotājs gadā maksā 100 eiro nodokli par valsts gaisa izmantošanu elpošanai, un būs jums 200 miljoni!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas