Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VM rosina stingrāk ierobežot alkoholisko dzērienu reklāmu un pieejamību

Veselības ministrija (VM) rosina aizliegt alus un vīna cenu un atlaižu reklāmas televīzijā un radio, kā arī aizliegt visu alkoholisko dzērienu cenu un atlaižu reklāmas drukātajos medijos, kinoteātros un internetā, un visiem šoferiem pieļaujamo alkohola koncentrāciju asinīs noteikt vienādu jeb 0,2 promiles, to paredz VM izstrādātais Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāna projekts 2020.-2022.gadam.

Kā aģentūru LETA informē VM preses sekretāre Anna Strapcāne, minētais plāns šodien izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. VM uzsver, ka alkohola patēriņš Latvijā ik gadu pieaug, tāpēc ir būtiski ierobežot tā pieejamību un veicināt sabiedrības izpratni par alkohola negatīvo ietekmi uz veselību.

Viens no plāna rīcības virzieniem ir alkoholisko dzērienu reklāmas ierobežošana, kam īpaši pievērš uzmanību arī Pasaules Veselības organizācijas (PVO) eksperti, skaidroja Strapcāne.

Līdz ar to, lai mazinātu alkohola patēriņu sabiedrībā, jo īpaši jauniešu vidū, VM rosina aizliegt cenu un atlaižu reklāmu alum un vīnam televīzijā un radio, kā arī aizliegt alkoholisko dzērienu cenu un atlaižu reklāmu drukātajos medijos, kinoteātros un internetā.

Tāpat plānots aizliegt tādus piedāvājumus, kas paredz, iegādājoties alkoholisko dzērienu, vienlaicīgi bez maksas vai ar atlaidi iegādāties citu alkoholisko dzērienu, preci vai pakalpojumu. Piemēram, rosināts aizliegt piedāvājumus "2 par 1 cenu". 

Izmaiņas rosinātas arī attiecībā uz azartspēļu zālēm un kazino, paredzot, ka šajās vietās alkoholu vairs nedrīkstēs piedāvāt par brīvu. Savukārt tirgot un lietot alkoholiskos dzērienus rosināt ļaut tikai tādās telpās, kuras būs konstruktīvi nodalītas no azartspēļu organizēšanas vietas. 

Ministrijas speciālisti vienlaikus strādās, lai sagatavotu priekšlikumus grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, samazinot noteikto pieļaujamo alkohola koncentrāciju asinīs visiem transportlīdzekļu vadītājiem līdz 0,2 promilēm.

Šobrīd likums autovadītājam, kura transportlīdzekļa vadīšanas stāžs ir lielāks par diviem gadiem, aizliedz vadīt transportlīdzekli, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles. Ja transportlīdzekļa vadītāja stāžs nepārsniedz divus gadus, aizliegts vadīt transportlīdzekli, ja alkohola koncentrācija pārsniedz 0,2 promiles. 

Strapcāne uzsvēra, ka arī Igaunijā, Polijā un Zviedrijā ir noteikts šāds līmenis, savukārt Čehijā, Ungārijā, Rumānijā un Slovākijā alkohola koncentrācija asinīs nav pieļaujama pat nelielās devās.

Lai palīdzētu iedzīvotājiem, kuriem ir radusies atkarība no alkohola vai jau ir nopietnas veselības problēmas, ministrija iecerējusi paplašināt ambulatorās un stacionārās ārstēšanās iespējas. Paredzēts arī ieviest jaunu valsts apmaksātu ambulatoro grupu psihoterapijas programmu pēc 12 soļu terapijas principiem un palielināt valsts apmaksātas ambulatorās narkoloģiskās palīdzības sniegšanas iespējas pusaudžiem. 

Tāpat plānā iekļaujas iecere izveidot bērnu specializēto narkoloģijas nodaļu. Vienlaikus ministrijas speciālisti vērtēs iespēju pacientus ar noteiktām diagnozēm atbrīvot no pacientu līdzmaksājumiem, saņemot narkoloģiskos pakalpojumus, kā arī iespēju no valsts budžeta apmaksāt viņiem nepieciešamos medikamentus.

Kā vieno no prioritātēm VM saredz arī turpmāku sabiedrības izglītošanu par alkoholisko dzērienu kaitīgo ietekmi uz veselību. Līdztekus izglītojošajām kampaņām, plānots, ka alkoholisko dzērienu marķējumā būs jāiekļauj informācija, kura mudina iedzīvotājus nelietot alkoholu. Tāpat marķējumā būs jāparādās informācijai par dzēriena sastāvdaļām un uzturvērtību.

Ministrijas ieskatā, tikpat svarīgi ir nodrošināt efektīvu jau šobrīd spēkā esošo ierobežojumu funkcionēšanu, tāpēc plānots stingrāk uzraudzīt, lai alkohols netiktu pārdots nepilngadīgām personām, kā arī pastiprināt nelegālā alkohola aprites kontroli.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Katru dienu - aizliegumu!!!!!!!!!!!!!!!! Katru otro dienu - jaunu darbības imitāciju!!!!!!!!!!!!!!!! Katru trešo dienu - jaunu sodu!!!!!!!!!!!!!!!!!
Domas , pārdomas
D
Nevajag ! Šo paziņojumu varētu izlikt tad , ja invalīdu pensijas būtu sākot no 400 Eiro mēnesī , ja zāļu cenas pazeminātos atbilstoši iedzīvotāju pirktspējai , ja zobārstniecības pakalpojumi tiktu izņemti no Amatniecības cunftes jomas un ja to nevarētu paveikt , tad vismaz organizētu veikalos zobu protezēšanas komplektus - Izgatavo zobu protēzes sev pats ! Ja kāds nezina , tad vidēja cena protēzēm ir no 200 - 500 un vairak Eiro . Veselības ministrija rūpējas par iedzīvotājiem ? Tad palīdziet tiem cilvēkiem , kuri lūdz palīdzību operāciju veikšanai un it īpaši bērniem . Varētu sākt ar šo mazumiņu un tad jau runāt par Cīņu pret zaļo pūķi . Jā , tikko atcerējos , aptiekās spirtu pārdod tikai ar ārsta izrakstītu recepti un tikai mazās pudelītēs . Cik zinu , tad to dara tikai pie mums Latvijā . Citur spirtu var nopirkt Veikalos . Valdība cigaretes atļaušot tirgot gluži , kā zem letes , bez vizuāla cigarešu pārskata ? Tad alkoholu varētu tirgot no Sētas puses , kā točkās . Galvenais , lai iz
Pareizaisjautājums
P
Disidenta un brīvības cīnītāja meitai - Ilžuk, vai bija vērts?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas