Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

VM skaidro: kādos gadījumos saistībā ar Covid-19 izsniegs darbnespējas lapu

Lai ģimenes ārstiem un pacientiem būtu lielāka izpratne, kuros gadījumos ārsts cilvēkam izsniegs darbnespējas lapu saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, Veselības ministrija ir sagatavojusi skaidrojumu. Vadlīnijas ir nosūtītas arī visiem ģimenes ārstiem.

Latvijā līdz šim nav apstiprināts neviens koronavīrusa izraisītās slimības COVID-19 saslimšanas gadījums. Vienlaikus ir vairākas situācijas, kad personai ir jāpaliek mājās, īpaši tad, ja no infekcijas skartajām teritorijām, uz kurām ir attiecināti piesardzības pasākumi, atgriežas bērns.

Darbnespējas lapu izsniegs vienam no vecākiem, ja viņa bērns (vecumā līdz 14 gadiem) būs atgriezies Latvijā no COVID-19 infekcijas skartajām teritorijām*. Šajā gadījumā bērns pēc atgriešanās 14 dienas neapmeklē izglītības iestādi, un vecāki novēro bērna veselību. Ja bērnam parādās saslimšanas simptomi, jāzvana 113!

Darbnespējas lapu izsniegs pieaugušajam, ja viņam, atgriežoties no kādas no COVID-19 infekcijas skartajām teritorijām, ir saslimšanas simptomi, bet laboratoriskais izmeklējums uz COVID-19 infekciju ir negatīvs. Darbnespējas lapa ir nepieciešama, jo personai ir cita saslimšana un ir jāārstējas mājās. Ja cilvēks būs vesels ātrāk par 14 dienām kopš atgriezies Latvijā, ārsts darbnespējas lapu noslēgs. Vienlaikus personai ir jāturpina novērot savu veselību, mērot ķermeņa temperatūru divas reizes dienā, un šajā laikā, ja ir iespēja, var vienoties ar darba devēju par attālināto darbu.

Darbnespējas lapu noteiks arī tiem, kuri būs bijuši ciešā kontaktā ar kādu, kuram ir apstiprināts COVID-19. Šīm personām būs jāpavada mājās karantīnā 14 dienas. Vai konkrētā persona ir bijusi cieša kontaktā ar saslimušo cilvēku, tiks izvērtēts pēc Slimību profilakses un kontroles centra vadlīnijām.

Savukārt, ja cilvēks ir atgriezies Latvijā no COVID-19 infekcijas skartajām teritorijām un nav nekādu saslimšanas simptomu, 14 dienas ir nepieciešams novērot savu veselību. Šajā laikā, ja ir iespēja, var vienoties ar darba devēju par attālināto darbu, bet darbnespējas lapa netiks izsniegta. Ja cilvēkam šajā laikā parādās saslimšanas simptomi, jāzvana 113!

Jau ziņots, ka no piektdienas, 28. februāra, īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas – Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Turpmāk personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi – paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, – ir jāzvana uz 113, bet analīžu veikšanai šīs personas netiks uzreiz vestas uz Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu (RAKUS) vai Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS). Tā vietā pie personām ar vieglas elpceļu infekcijas pazīmēm vienas dienas laikā dosies ārstniecības persona, kura paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei, bet pati persona paliks mājās. Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, NMPD šo personu nogādās stacionārā.

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC). Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā.

Ja izmeklējumu rezultāti uz COVID–19 būs negatīvi, personai tiks noteikts mājas režīms līdz pilnīgai slimības pazīmju izzušanai. Pēc telefoniskas saziņas ģimenes ārsts izsniegs darbnespējas lapu. Ja izmeklējumu rezultāti apstiprinās saslimšanu ar COVID–19, NMPD pacientu nogādās RAKUS vai BKUS.

Saslimšanas gadījumā SPKC uzsāks epidemioloģisko izmeklēšanu un apzinās iespējamās kontaktpersonas, kas varētu būt bijušas saskarsmē ar saslimušo.

NMPD brigādes, kas dosies paņemt analīžu materiālus laborotorai izmeklēšanai, strādās katru dienu no pulksten 8:00 līdz 22:00, un uz šo brigāžu darbu netiks attiecināti Ministru kabineta noteikumos noteiktie NMPD brigāžu ierašanās laiki uz izsaukumiem dzīvībai bīstamās situācijās. Analīžu materiālu piegāde laboratorijai notiks atkarībā no brigādei izstrādātā loģistikas maršruta un darba apjoma.

*Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas – Romanjas, Pjemontas apgabali, Japāna, Singapūra, Dienvidkoreja, Irāna un Ķīna.

Top komentāri

Lodi
L
Rodas iespaids, ka visādas viņķeles iedomājas, ka ja Latvija ir 30 reizes mazāka par Itāliju, tad arī vīrusa izplatība te noteikti būs 30 reizes mazāka. Taču Itālijas pilsētā Lodi dzīvo tikai 43 tūkstoši iedzīvotāju. Ventspils lielumā. Lūk, vienas dienas laikā tur ir hospitalizēts 51 cilvēks smagā stāvoklī, no kuriem 17 uzreiz intensīvajā terapijā. Viena diena mazas pilsētas dzīvē. "Ieri nel pomeriggio di ieri c'e' stata un affollamento di ricoveri - 51 ricoveri gravi di cui 17 in terapia intensiva. Lodi non ha un numero sufficiente di camere di terapia intensiva"
>:-)
&
Par spīti ☠, pagarini savu atvaļinājumu, aizbraucot uz Itāliju! Kam lemts tikt pakārtam, tas nenoslīks. Sena pirātu atziņa .
minnija
m
Ko var celt paniku?????!!!!! Ar vēzi mirst katru dienu cilvēki,bet kaut kā neviens uzskaiti neved!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas