Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

VVC: Informācija uz Jaunā viļņa Slavas alejas zvaigznēm, visticamāk, pārkāpj valodas likumu

Informācija uz bronzas zvaigznēm, kuras par godu starptautiskā izpildītāju konkursa Jaunais vilnis dalībniekiem plānots novietot laukumā pie Dzintaru koncertzāles, visticamāk, pārkāpj Valsts valodas likumu - to piektdien, tiekoties ar Jūrmalas pašvaldības amatpersonām un aplūkojot projekta skices, konstatējuši Valsts valodas centra (VVC) speciālisti.

VVC Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis pastāstīja, ka pašvaldībā ticies ar domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāju un būvvaldes darbiniekiem, kā arī iepazinies ar projekta skicēm. Ja zvaigznes tiks izvietotas ar tādu informāciju, kā norādīts vizualizācijās, Jūrmalas domei, visticamāk, nāksies projektā veikt ievērojamas izmaiņas.

Kursītis skaidroja, ka laukumā plānots novietot 13 piecstaru zvaigznes, kas ir apmēram kvadrātmetru lielas. Uz tām latīņu burtiem būs iegravēts Jaunā viļņa logo, kā arī norādīta informācija ar katra gada pirmo trīs vietu laureātiem. Uz katras zvaigznes vidēji ir divsimt vārdu angļu valodā. Kursītis pastāstīja, ka žūrijas līdzpriekšsēdētājiem Raimondam Paulam un Igoram Krutojam paredzēta katram sava, atsevišķa zvaigzne, uz kuras teksta būs krietni mazāk.

Kā ziņots, latviešu komponista vārdu uz zvaigznes plānots norādīt tā, kā to izrunā krieviski - Raimond Pauls.

Kursītis gan uzsvēra, ka skices vēl nav pārkāpums, tāpēc šodienas vizīte Jūrmalā vērtējama kā pārrunas par iespējamām nepilnībām projektā, taču, ja zvaigznes tiks uzstādītas tā, kā norādīts skicēs, VVC nekavējoties vērsīsies pret Jūrmalas domi kā pret institūciju, kas pieņēmusi lēmumu šīs zvaigznes izvietot publiski.

Kursītis sacīja, ka, spriežot pēc pašlaik pieejamās informācijas, projektā pārkāpts Valsts valodas likuma 21.pants, kura 4.punkts paredz, ka "uzrakstos, izkārtnēs, afišās, plakātos, paziņojumos vai citos ziņojumos ietvertā informācija, ja tā skar likumīgas sabiedriskās intereses un paredzēta sabiedrības informēšanai sabiedrībai pieejamās vietās, sniedzama valsts valodā." Izņēmums ir gadījumi, kad informācija līdztekus tiek sniegta valsts valodā.

Par šī likuma punkta pārkāpumu var piemērot 25 līdz 50 latu soda naudu, savukārt, ja valodnieki uzskatīs, ka šis projekts vērtējams kā necieņa pret valsts valodu, soda nauda sasniegs 250 latu. Kaut arī bronzas zvaigžņu izgatavošanu pilnībā finansē projekta autori, pašvaldībai pārkāpums būs jānovērš par saviem līdzekļiem - vai nu tās jānovāc, vai arī jāizgatavo un blakus jāuzstāda tādas pašas zvaigznes, uz kurām informācija būs norādīta valsts valodā.

Pagaidām VVC nav pamata sākt lietvedību administratīvo pārkāpumu lietā, jo zvaigznes vēl nav izvietotas, taču inspektori sekos notikumu gaitai un nekavējoties reaģēs, tiklīdz tiks saņemta informācija par pārkāpumiem.

Kursītis piebilda, ka šajā gadījumā nav izprotama izvēle informāciju uz zvaigznēm norādīt angļu valodā, jo tā ir svešvaloda gan latviski, gan pašiem krieviski runājošajiem. Viņš uzsvēra, ka līdztekus informācijai jābūt norādītai arī latviešu valodā. "Tās zvaigznes ir kā Trojas zirgs, jo angļu valoda nav vienlīdzīgāka par krievu valodu," sacīja speciālists, norādot, ka angļu valoda nav izņēmums - uz to attiecas tieši tādas pašas prasības kā pret krievu valodu, un tās ir jāievēro.

Kā ziņots, uz mūra sienām, kas pa Turaidas ielu veido izeju uz jūru, plānots izvietot auseklīšus ar cilvēku vārdiem, kas ar radošu darbu devuši lielu ieguldījumu Dzintaru koncertzāles un Jūrmalas pilsētas atpazīstamībā un attīstībā, savukārt līdzās strūklakai plānots izveidot Jaunā viļņa laukumu, kurā tiks izvietotas bronzas piecstaru zvaigznes ar konkursa uzvarētāju un mecenātu vārdiem.

Konkurss Jaunais vilnis šogad svin desmit gadu jubileju. Konkurss Jūrmalā notiks no 26.jūlija līdz 31.jūlijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas