Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

VVD lauzīs līgumus ar Nordic Recycling un Latvijas Zaļais elektrons; piemēros miljonus eiro lielus sodus

Valsts vides dienests (VVD) līdz ar 31.decembri lauzīs atkritumu apsaimniekošanas līgumus ar SIA Nordic Recycling un Latvijas Zaļais elektrons, tiem piemērojot attiecīgi 8,3 miljonu un 13,7 miljonu eiro sodu par nenomaksāto dabas resursa nodokli, preses brīfingā sacīja VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Dienests skaidroja, ka Nordic Recycling nav nodrošinājis solīto atkritumu reģenerācijas jeb pārstrādes apjomu - uzņēmums nav pārstrādājis 62,5% no iepirktajiem stikla iepakojumiem, 29% no koka iepakojumiem atkritumiem, kā arī 2,5% no papīra iepakojumiem. Pēc VVD aprēķiniem, par šo nepārstrādāto atkritumu daudzumu, desmitkārtīgs nenomaksātais dabas resursa nodoklis ir aprēķināts 8,3 miljonu eiro apmērā.

Savukārt Latvijas Zaļajam elektronam par nepārstrādātajiem sadzīves atkritumiem piemērots 12,5 miljonu eiro sods. Uzņēmums nav pārstrādājis 29% no kopējā ievāktā iepakojumu apjoma. No tiem, 8,5% sastāda papīra un kartona iepakojumi, 64% - stikla iepakojumi.

Tajā pašā laika, savā bīstamo atkritumu apsaimniekošanas sistēmā Latvijas Zaļais elektrons nav nodrošinājis nolietoto riepu, bateriju un akumulatoru pārstrādi, par ko uzņēmumam aprēķināts papildus nenomaksātais dabas resursa nodoklis 1,2 miljoni eiro. Līdz ar to, kopējais sods uzņēmumam ir 13,7 miljoni eiro.

Uzņēmums nav pārstrādājis 75% no ievāktā elektronisko akumulatoru apmēra. Tāpat nav tikuši pārstrādāti 32% no galvanisko elementu un bateriju apjoma, kā arī 60% no visu veidu ievāktajām riepām.

Trešdien arī Laikrakstā Diena žurnālists Guntars Gūte komentēja absurdo situāciju par sodiem teju 34 miljonu eiro apmērā.

Taujāta par uzņēmumu spēju atmaksāt sastādītos sodu apmērus, Koļegova norādīja, ka VVD tos aprēķinājis tā, kā to nosaka likums. Līdzīgi kā Riepu blokiem, Nordic Recycling un Latvijas Zaļajam elektronam nepārstrādāto atkritumu dabas resursa nodoklis jāmaksā desmitkārtīgi.

Savukārt uz jautājumu, vai jau zināms, kurš uzņēmums izvāks riepas no SIA Riepu bloki teritorijas Rīgā, Starta ielā, Koļegova atbildēja, ka šī pakalpojuma sniedzējs nav izvēlēts. VVD vadītāja atteicās komentēt, vai Nordic Recycling un Latvijas Zaļais elektrons piekopuši atkritumu iepirkšanas cenu dempingu, līdzīgi kā Riepu bloki.

Kā ziņots, VVD iepriekš pārtrauca līgumu ar SIA Riepu bloki par videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmas piemērošanu un aprēķināja tam sodu 12,9 miljonu eiro apmērā. Uzņēmums Starta ielā, Rīgā bija uzkrājis tonnām riepu, bet nu jau darbību pārtraucis.

Nelegāli uzglabāto riepu izvešanai no teritorijām Starta ielā 7A un 8 pieteikušies uzņēmumi SIA Eco Baltia vide, Clean R, Getliņi Eko un Eko Osta.

Top komentāri

Mukabuks
M
Kāds tur preses brīfings. To sievieti vajadzēja uzreiz sūtīt uz daiļrunātāju vai deklamētāju konkursu. Labi, ka nekļuva par VID ģenerāldirektori. Kas notiktu, ja viņa tur iedibinātu savu darba "kultūru".
Motorolers
M
Kad Andra biznesu šai jomā aizvērs??? Piedir..s Latviju ar atkritumiem līdz ārprātam! Neaizvērs...rociņas par īsu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas