Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Zatlers prezidenta portretu uzskata par valstisku jautājumu

Eksprezidents Valdis Zatlers (Zatlera Reformu partija) uzskata, ka prezidenta portreta sagatavošana ir valstisks jautājums un tā mākslinieks ir jāatrod profesionāļiem.

"Mana attieksme ir skaidra ‒ tas ir Valsts prezidenta parādes portrets. Tas, kam tas būtu jāglezno, faktiski ir jālemj ekspertiem, piemēram, Mākslinieku savienības Gleznotāju sekcijai, kas zinās, kurš to izdarīs vislabāk. Turklāt tas būtu kontekstā arī ar pils atjaunošanas plāniem un to, kur novietos eksprezidentu portretus," aģentūrai BNS pastāstīja Zatlers.

Viņš norādīja, ka neplāno iejaukties šajā procesā, jo "tas nav mans personiskais jautājums, tas ir valstisks jautājums", neesot šaubu, ka mākslinieki ir eksperti savā jomā un viņi arī izlemšot, kas būs labākais rezultāts.

"Tas ir valstij piederošs Valsts prezidenta parādes portrets, nevis mans privātīpašums. Es būšu absolūti korekts," sacīja Zatlers.

Viņš arī nezināja teikt, kad varētu būt zināms, kas gleznos portretu. "Kas lēni nāk, tas labi nāk," viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidenta kanceleja (VPK) šovasar ir sākusi sarunas ar māksliniekiem par eksprezidenta Zatlera portreta gleznošanu.

Abus iepriekšējos prezidentus Gunti Ulmani un Vairu Vīķi-Freibergu gleznoja mākslinieks Miervaldis Polis.

VPK vadītāja vietnieks Ēriks Ozols aģentūrai BNS iepriekš atzina, ka problēmas sagādā tas, ka Ģerboņu zālē, kur izvietoti visu Latvijas prezidentu portreti, īsti vairs nav vietas, kur novietot Zatlera gleznu. Pēc Rīgas pils remonta bija iecerēts, ka atjaunotās Latvijas prezidentu portreti būs apskatāmi Vāgnera vai Svētku zālē.

Ģerboņu zālē pie sienām atrodas visu līdzšinējo Latvijas prezidentu portreti. Pirmās brīvvalsts laika prezidentu – Jāņa Čakstes, Gustava Zemgala, Alberta Kvieša un Kārļa Ulmaņa – portretus 1995.gadā pēc fotoattēliem gleznojis mākslinieks Roberts Muzis. Savukārt 1999.gadā galerijai pievienojās Ulmaņa, bet 2007.gadā – Vīķes-Freibergas portreti, kurus gleznoja Miervaldis Polis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas