Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +8 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Ziemeļu šķērsojuma projekts plauktā neiegulšot

Pirmajā aprīlī pavēstītais Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības departamenta lēmums tomēr neslēgt līgumu par Ziemeļu transporta koridora 3. un 4. posma tehniskā projekta izstrādi raisa jautājumu, kas ar projektu notiks turpmāk un cik reāla vispār ir tā realizācija tuvākajos gados. Pašvaldības atbildīgās amatpersonas gan saka, ka nav pamata bažām par projekta kavēšanos.

Ziemeļu šķērsojumam ir sava mājaslapa, kurā joprojām apgalvots, ka projekta plānotais būvniecības sākšanas laiks ir 2015.–2018. gads, bet būvniecības pabeigšanas termiņš – apmēram 2022. gads. Par to, ka līgums par projekta izstrādi šogad tomēr netiks slēgts, oficiālajā mājaslapā gan nav ne vārda.

Oficiālais iemesls, kāpēc līgumu nolemts tomēr neslēgt, ir šaubas par to, vai līdz 31. decembrim var paveikt visus darbus, kuriem piesaistīts arī Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums. Piemēram, saskaņojuma saņemšanu no inženierkomunikāciju turētājiem un nekustamo īpašumu īpašniekiem var nepaspēt noteiktajā termiņā, tāpēc daļu no izdevumiem varētu uzskatīt par neattiecināmām izmaksām, ko nāktos apmaksāt no Rīgas pašvaldības budžeta. 3. un 4. posma projektēšanai bija plānots ņemt 2,8 miljonu eiro aizdevumu no Valsts kases vai cita aizdevēja. Taču to neprasīs, pirms nebūs gūts apstiprinājums ES finansējuma piesaistei.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) Dienai atzīst, ka iespēja iegūt Eiropas līdzfinansējumu ir parādījusies, jo ne visas ES dalībvalstis spējušas apgūt tām piešķirtos līdzekļus. Tomēr 3. un 4. kārtas projekts, kas attiecas uz Daugavas kreiso krastu, ir pārāk sarežģīts, lai to veiktu pusgadā. Turklāt 4. kārtai plānots iziet ārpus Rīgas pašvaldības robežām. "Mēģinājām startēt tur, kur citi nav spējuši, taču mēs būtu vainīgi, ja kaut kas neizdotos," atzina Ameriks, uzsverot, ka līdzekļus projekta izstrādei var prasīt nākamajā sešu gadu periodā, kas sāksies nākamgad. Savukārt RD Pilsētas attīstības departamenta Sabiedrisko attiecību vadītāja Lineta Mikša rakstiski sagatavotajā atbildē Dienai bija visai piesardzīga par iespējamo līdzekļu piesaisti nākotnē: "Tā kā finansējuma piesaistē ir iesaistīti daudzi mainīgi faktori, tad uz doto brīdi nebūtu korekti izteikt prognozes par iespējām projektam arī nākotnē piesaistīt ES līdzfinansējumu." Viņa arī uzsver, ka 3.  un 4. posma īstenošanas grafiku vēl precizēs, kaut kopējās Ziemeļu transporta koridora īstenošanas ieceres netikšot ietekmētas.

Visu Ata Rozentāla raksta Projekts plauktā neiegulšot lasiet trešdienas, 8. aprīļa laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas