Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zinātnieki un inženieri rada automatizēta plaušu ventilatora prototipu cīņai ar Covid-19

Zinātnieku un inženieru komanda Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrikā rada prototipu automatizētam plaušu ventilatoram, kura ražošana būtu pietiekami vienkārša un lietošana ērta, lai spētu operatīvi palīdzēt pacientiem ar Covid-19 izraisītiem elpošanas traucējumiem. Jau veidojas sadarbība ar vairākiem uzņēmumiem, lai sāktu ventilatora ražošanu, portālam Diena.lv pavēstīja RTU pārstāve Lāsma Vaivare.

Vaivare norāda, ka visā pasaulē tiek meklētas lētas alternatīvas mākslīgās elpināšanas aparātiem, kuru ražošanas kapacitāte šobrīd ir nepietiekama, tāpēc Covid-19 smagāk skartajās valstīs to trūkst. Tomēr, kā saka RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Funkcionālo materiālu tehnoloģiju zinātniskās laboratorijas pētnieks Guntis Kuļikovskis, īsti funkcionējošu risinājumu vēl nav. Latvijas zinātnieku, inženieru un ekspertu komandai pirmajā virtuālajā hakatonā HackForce izdevies radīt strādājošu automatizētu plaušu ventilatora prototipu. Pēc konsultācijām ar anesteziologiem un reanimatologiem tas vēl tiek pilnveidots, veidojot ierīci funkcionāli pilnvērtīgāku un lietošanai ērtāku, izstrādājot lietotāja saskarni. Jau veidojas sadarbība ar vairākiem uzņēmumiem, lai sāktu ražošanu.

Automatizētajai plaušu ventilēšanas iekārtai par pamatu ņemts manuālās elpināšanas balons, ko izmanto neatliekamās palīdzības mediķi. Tā mīnuss – tas tiek darbināts ar roku, kas nozīmē, ka līdzās katram pacientam ir nepieciešams mediķis, kurš viņu elpina. Krīzes situācijā šādu aprūpi nav iespējams nodrošināt, tāpēc radīts robotizēts analogs, aprīkots ar saspiešanas motoriem un sensoriem, kas nodrošina skābekļa padevi atbilstoši pacienta plaušu tilpumam, kontrolē skābekļa plūsmas ātrumu, ieelpu un izelpu biežumu, ogļskābās gāzes daudzumu izelpā utt.

Ierīces prototips apzināti veidots samērā vienkāršs, lai tā ražošana būtu maksimāli ātra. "Mūsu mērķis nebija radīt alternatīvu tirgū esošajiem risinājumiem, bet gan vienkāršotu un vienlaikus funkcionālu modeli, kas palīdz mediķiem glābt dzīvības," uzsver Kuļikovskis.

Hakatona komandas kodolu veidoja inženieris Einārs Deksnis, kuram radās ideja par ventilatora izveidi, un Kuļikovskis. Viņiem palīdzēja un konsultēja Dāvis Kūma, Margarita Matuļenko, Aivars Ritovs, Ilmārs Poikāns, Linda Lancere un Edgars Zvirgzdiņš. Hakatonu HackForce organizēja brīvprātīgie no jaunuzņēmumu vides, programmētāji, dizaineri un lielo uzņēmumi pārstāvji, lai izstrādātu idejas un ātri ieviešamus risinājumus koronavīrusa krīzes mazināšanai. Hakatonu atbalstīja arī valsts iestādes. Robotizētais plaušu ventilators ieguva otro vietu un naudas balvu – astoņus tūkstošus eiro idejas pilnveidei. 

Plaušu ventilatora konstrukcija ir komandas pašas projektēta, komponentes izgatavotas un ierīce samontēta RTU Dizaina fabrikā.

Top komentāri

oskars
o
veiksmi jums darba ! lai izdodas !
Ilona
I
Veiksmi! Lai izdodas. ...Sliktakāja gadījumā, lai tak mediķi sauc palīgā pasēdēt un padarbināt arī to manuālo elpinātāju pie slimnieka - vismaz pie sava radinieka gultas es 100 punkti sēdētu cik spētu, metronoms blakus un aiziet :(
reptilis
r
Vismaz,kāda laba ziņa! Lai veicās!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas