Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ziņojums: Latvijas ekonomikai ir risks nonākt vidēju ienākumu slazdā

Saglabājoties līdzšinējām konkurētspējas tendencēm, Latvijas ekonomikai pastāv risks nonākt vidēju ienākumu slazdā, teikts Pārresoru koordinācijas centra (PKC) sagatavotajā Latvijas ziņojumā Apvienoto Nāciju Organizācijai (ANO) par ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanu.

Viens no ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem paredz veicināt noturīgu, iekļaujošu un ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi, pilnīgu un produktīvu nodarbinātību, ka arī cilvēka cienīgu darbu.

Šajā sadaļā Latvijas ziņojumā uzsvērts, ka no 2013.gada līdz 2016.gadam Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieauga vidēji gadā par 2%. 2017.gadā izaugsme ir kļuvusi straujāka - situācijas uzlabošanās ārējā vidē, intensīvākas Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu investīcijas, kreditēšanas pieaugums un darba samaksas pieaugums ir paātrinājis izaugsmes tempu līdz 4,5%. Strauji attīstītās apstrādes rūpniecība, stabili aug eksports un privātais patēriņš, atsākušas augt investīcijas.

Ziņojumā uzsvērts, ka ekonomiski aktīvo iedzīvotāju proporcija un nodarbinātības līmenis valstī ir sasnieguši līdz šim vēsturiski augstākās atzīmes. Bezdarba līmenis pērn sarucis līdz 8,9%. PKC piebilda, ka izmaiņas nodarbinātības un bezdarba rādītājos ietekmē ne tikai situācijas uzlabošanās darba tirgū, bet tā saistīta arī ar iedzīvotāju skaita samazināšanos, gan nepietiekamas dzimstības, gan migrācijas rezultātā.

"Konkurētspējas rādītāju dinamikā Latvijā joprojām dominē darbaspēka zemo izmaksu priekšrocības. Saglabājoties esošajam stāvoklim, ekonomikas izaugsmes tempi vidējā termiņā var sasniegt vien 2-3% gadā un ekonomikai ir risks nonākt vidēju ienākumu slazdā. Jārēķinās arī ar algu konverģences procesu ar ES dalībvalstīm nākotnē, kas radīs ietekmi uz nozarēm, kas darbojas galvenokārt pateicoties zemo darbaspēka izmaksu priekšrocībām. Tāpēc uz zināšanām un inovāciju balstītu priekšrocību attīstība ir valdības darba prioritāte valsts konkurētspējas celšanā," uzsvērts ziņojumā.

Lai sekmētu ražojošo un pakalpojumus sniedzošo uzņēmumu produktivitātes pieaugumu, tādējādi veicinot uzņēmumu eksportspēju un dzīves kvalitātes uzlabošanos strādājošiem, tiek atbalstīti ražošanas modernizācijas procesi eksportspējīgos uzņēmumos, ar nodokļu stimulu sistēmu sniegts atbalsts ārvalstu un vietējā kapitāla investīciju piesaistei, kā arī attīstītas finanšu apkalpošanas, loģistikas un tranzīta nozares, kas veido pamatu lielo investīciju piesaistei.

Norādīts arī uz 2018.gadā uzsākto nodokļu politikas reformu, kuras rezultātā tiks saglabāta uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) atlaide valdības apstiprinātajiem investīciju projektiem, kas iesniegti līdz 2017.gada 31.decembrim. Tāpat tiek piedāvāta uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaide uzņēmumiem, kas darbojas speciālajās ekonomiskajās zonās un brīvostās. Savukārt reinvestētajai peļņai UIN likme noteikta 0% apmērā, un sadalītajai peļņai - 20%.

2015.gadā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajā asamblejā pieņēma rezolūciju "Mūsu pasaules pārveidošana: ilgtspējīgas attīstības programma 2030.gadam" ("Dienaskārtība 2030"). Tā nosaka 17 ilgtspējīgas attīstības mērķus un 169 apakšmērķus, kuri sasniedzami, lai pasaulē mazinātos nabadzība un pasaules attīstība būtu ilgtspējīga.

Visām valstīm paredzēts vismaz divas reizes 15 gados sniegt ziņojumu par "Dienaskārtības 2030" ieviešanu. Latvijas ziņojumu sagatavojis Pārresoru koordinācijas centrs un plānots, ka tas tiks prezentēts šā gada jūlijā gadskārtējā augsta līmeņa politikas forumā, Ņujorkā.

 

Top komentāri

tups
t
man gan liekas, ka nonākšana no zemu ienākumu slazda vidēju ienākumu slazdā ir reāls upgrade
aizgulējušies?
a
Kad puse iedzīvotāju devušies iztiku meklēt citās valstīs NEKĀDU ienākumu dēļ, - te vel kādi aigulējušies lēndomātāji spriedelē par "vidējo ienākumu slazdu"... Ilgus gadus popularizēja viedokli par lēnajiem Igauņiem, - bet tagad paliek arvien skidrāks, ka lēnāku uz saprašanu subjektu, kā Latvieši - Baltijā nav. Kamēr nebūs izpārdevuši senču ieguvumus pilnībā, tikmēr "nesapratīs" un tēlos muļķus. Pie lielā muļķu pārsvara diemžēl saprātīgie tiek spiesti emigrēt. Tas notiek gadiem ilgi. Pa to laiku oficiālajās ziņās tiek propagandētas muļķības un ar aptaujām mērīts noticējušo muļķu procents katrām sasolītajām blēņām uz katriem nākamiem 4 gadiem. Protams, ka solījumi nekad netiek pildīti, jo muļķu zemē jau pēc gada aizmirst parasti to, kam ticējuši. Bēdu ieleja.
...
.
Bet vai tad mēs neesam bezcerīgi iestrēguši superzemo, zemāk par grīdu, ienākumu purvā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas