Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Twitter slēdz tūkstošiem Ķīnas, Krievijas un Turcijas propagandas kontu

ASV bāzētā mikroblogošanas vietne Twitter piektdien paziņoja, ka slēgusi ar Ķīnas, Krievijas un Turcijas valsts struktūrām saistītus vairākus tūkstošus kontu, kas izmantoti propagandai, dezinformācijai un uzbrukumiem politiskajiem oponentiem.

Vislielākais šo kontu tīkls bija saistīts ar Ķīnu - tajā bija 23 750 aktīvi pamatkonti vēl 150 000 konti, kas izplatīja tālāk pamatkontu vēstījumus.

Šis tīkls bija "iesaistīts virknē koordinētu manipulējošu darbību", taču "nespēja iegūt vērā ņemamu popularitāti",  sacīts Twitter paziņojumā.

"Tvīti bija galvenokārt Ķīnā runātajās valodās, un tie izplatīja ģeopolitiskus vēstījumus, kas bija labvēlīgi Ķīnas Komunistiskajai partijai, kā arī turpināja  virzīt maldinošus vēstījumus par politisko dinamiku Honkongā,"  sacīts Twitter analītiskajā materiālā, kuru sagatavojis Austrālijas Stratēģiskās politikas institūts (ASPI) . Ar šo kontu palīdzību izplatīts arī Ķīnas valdības viedoklis par koronavīrusa pandēmiju  un kritizēta Taivāna.

Šo tvītu mērķauditorija bija ķīniešu diaspora visā pasaulē, secinājuši pētnieki. Ķīnā Twitter ir aizliegts un piekļuve tam ir bloķēta.

"Lai gan Ķīnas Komunistiskā partija liedz Ķīnas tautai izmantot Twitter, mūsu analīze liecina, ka tā labprāt to izmanto, lai starptautiski izplatītu propagandu un dezinformāciju," norādījis ASPI kibercentra direktors Fērguss Hansons.

Krievijas kontu tīkls, kurā bija 1152 konti, izmantots, lai  pārsūtītu tvītus, kuros cita starpā sniegts pozitīvs viedoklis par valdošo partiju Vienotā Krievija un uzbrukts politiskajiem disidentiem.

Turcijas tīklā bija 7340 konti, tā nolūks bijis vairot atbalstu prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam un viņa vadītajai valdošajai Taisnīguma un attīstības partijai.

Slēgtie konti būs pieejami arhīvā, lai tos varētu izmantot pētījumiem.

Top komentāri

pareizi darīts
p
Moderno laiku "pasaules karš" ir ar Interneta un ekonomikas palīdzību.
Zane L
Z
Visas trīs "demokrātiskas" valstis ar diktatoriem priekšgalā.
Krējums Saldais
K
Patiesības Ministrija sāk strādāt :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits