Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ASV aizlūdz par nāvējošās viesuļvētras upuriem

ASV pilsētas Oklahomsitijas apkaimē otrdien turpinājās glābšanas un seku likvidācijas darbi pēc pirmdienas pēcpusdienā piedzīvotā ārkārtīgi spēcīgā tornado, kas aptuveni 40 minūšu laikā burtiski līdz ar zemi nolīdzināja veselus privātmāju rajonus un sagrāva divu pamatskolu ēkas.

Sākotnējās aplēses liecināja, ka stihijā bojāgājušo skaits nebūs mazāks par 90, un varasiestādes brīdināja, ka tas var pieaugt, jo ļoti liela ir varbūtība, ka zem sagrauto māju drupām atrodas mirušo ķermeņi.

Apgrūtināta glābšana

ASV Nacionālais Meteoroloģiskais dienests informēja, ka postošais tornado, kura diametrs bija aptuveni 1,6 kilometri, 45 minūšu laikā veica 30 kilometru garu ceļu. Tā radīto vēju ātrums vietām pārsniedza 320 kilometrus stundā, tādēļ saskaņā ar tornado klasifikatoru - Fudžitas sešu punktu skalu - Oklahomsitijas apkaimē ir plosījusies piektās kategorijas viesuļvētra.

Vairākas stundas pēc stihijas norimšanas oficiāli par mirušām bija atzīta 51 persona, to vidū 20 bērni. Tomēr atbildīgās iestādes prognozēja, ka bojā gājušo skaitu varētu papildināt vēl vismaz 40 cilvēki, jo sagrauto māju drupās bija atrasti vēl vairāki mirušie. Savukārt Oklahomsitijas slimnīcas ziņoja, ka to aprūpē ir nonākuši vismaz 145 viesuļvētrā cietušie, no kuriem 70 bijuši bērni.

ASV prezidents Baraks Obama Oklahomas štatā izsludinājis ārkārtas stāvokli un licis federālajām varasiestādēm sniegt visu nepieciešamo palīdzību, lai nodrošinātu izdzīvojušo meklēšanu zem drupām, izglābto evakuāciju un seku likvidācijas darbus.

Meklēšanas un glābšanas darbos iesaistīti vairāk nekā 200 Oklahomas nacionālās gvardes karavīri, bet gaidāms, ka tuvākajās dienās viņiem pievienosies gvardi arī no citiem štatiem, vēsta BBC.

Naktī uz otrdienu glābēju darbu kavēja nolūzuši koki, nogāzti elektrības stabi un automašīnu vraki, kas aizšķērsoja ceļu un neļāva operatīvi nokļūt līdz nopostītajiem rajoniem.

Vissmagāk dabas katastrofā cietusi 55 tūkstošu iedzīvotāju lielā Oklahomsitijas priekšpilsēta Mūra, kur līdz pamatiem sagrauti desmitiem māju un nopostītas divas pamatskolas, vienā no kurām tikuši atrasti vismaz septiņi bojā gājuši bērni, bet vēl aptuveni 20 bija iesprostoti, ziņoja vietējais telekanāls KFOR - TV.

Gatavošanās nelīdzēja

Kelsija Trovbridža, viņas vīrs un viņu trīs mazgadīgie bērni viesuļvētras laikā bija paslēpušies kaimiņu pagrabā. Līdz nāvei pārbiedētā ģimene dzirdēja, kā virs viņiem skaļi auro vējš, bet pret pagraba durvīm nepārtraukti atsitas vētras pluinītas māju vai automašīnu atlūzas.

Kad tornado bija norimies un ģimene iznāca virszemē, viņi savas mājas vietā atrada gruvešu kaudzi, bet automašīna ar riteņiem gaisā gulēja vairākus desmitus metru tālāk. Tuvumā apskatot ēkas drupas, Kelsijas vīrs pēkšņi apstājās un sauca, lai sieva zvana policijai. Viņš bija atradis 2 vai 3 gadus vecas meitenītes līķi.

«Viņš zināja, ka viņa jau bija mirusi. Kad policija ieradās, viņš sāka skaļi kliegt,» K. Trovbridža stāsta izdevumam The New York Times. «Mūsu rajona vairs nav. Tas ir nolīdzināts. Iela ir pazudusi. Arī blakus kvartāls ir iznīcināts.»

«Kad redzējām, ka viesuļvētra tuvojas, mēs aizslēdzām pagraba durvis, bet pēc brīža tās tika atrautas vaļā. Vairs nepaspējām tās aiztaisīt, un mums sāka gāzties virsū stikla lauskas un atlūzas. Mēs domājām, ka būsim pagalam,» stāsta cits izdzīvojušais Rikijs Stovers.

Atsevišķas Mūras daļas palikušas gandrīz pilnībā neskartas. Piemēram, Bī Keruta, kas dzīvo aptuveni divus kilometrus no vietas, kur tornado pastrādāja lielākos postījumus, apliecināja, ka viņas un pārējo kaimiņu mājām nav nodarīti redzami postījumi.

Oklahomas štata gubernatores vietnieks Tods Lembs sacīja, ka pēc svētdienas vētras netālajā Šonī pilsētā arī Mūras vadība gatavojusies tornado, tomēr neviens neparedzēja, ka tas būs tik spēcīgs: «Bija brīdinājumi. Bet, ja vētra ir tik iespaidīga, tad ir grūti no tās izvairīties.»

Pirmdien piedzīvotais tornado nav spēcīgākais, kas jebkad ir piemeklējis Mūru. 1999. gada maijā pilsētiņai pāri pārbrāzās viesuļvētra, kuras vēju ātrums sasniedza 486 kilometrus stundā. Tas ir vislielākais vēja ātrums, kāds jebkad ir reģistrēts uz Zemes. Toreiz dzīvību zaudēja 36 cilvēki, bet ievainojumus guva 295.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits