Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV aizsardzības ministrs signalizē par straujāku karaspēka izvešanu no Afganistānas

ASV aizsardzības ministra amatā ieceltais Kristofers Millers sestdien signalizēja, ka varētu paātrināt amerikāņu karavīru izvešanu no Afganistānas un Tuvajiem Austrumiem, norādot, ka "ir laiks nākt mājās".

"Visiem kariem ir jābeidzas," savā pirmajā vēstījumā bruņotajiem spēkiem norādīja Millers, kuru ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien iecēla aizsardzības ministra pienākumu izpildītāja amatā.

19 gadus pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV ir apņēmības pilnas sakaut starptautisko teroristu organizāciju tīklu "Al Qaeda", un tās ir uz šī grupējuma "sakāves sliekšņa".

"Daudzi ir noguruši no kara, un es esmu viens no viņiem," sestdien Aizsardzības ministrijas tīmekļa vietnē publicētajā vēstījumā norādīja Millers. "Tomēr šī ir kritiska fāze, kurā mēs savos centienos pārejam no vadības lomas uz atbalsta lomu." "Karu izbeigšanai ir nepieciešami kompromisi un partnerība. Mēs esam atbildējuši izaicinājumam, mēs esam tam devuši visu. Tagad ir laiks nākt mājās."

Millers konkrētas valstis neminēja, tomēr atsauce uz "Al Qaeda", pēc visa spriežot, ir norāde uz Irāku un Afganistānu, kur ASV karaspēks iebruka pēc 11.septembra teroraktiem.

3.novembra vēlēšanās demokrātam Džo Baidenam zaudējušais Tramps iestājies par ASV karavīru izvešanas no Afganistānas un Irākas jau visu savas prezidentūras laiku.

Ja Tramps pie šīs ieceres pieturas, tā viņam jāīsteno nākamo 67 dienu laikā, pirms prezidenta amatā stājas Baidens.

Iepriekšējais ASV aizsardzības ministrs Marks Espers ASV karavīru skaitu Afganistānā samazināja par teju divām trešdaļām, tuvojoties ASV un talibu miera līguma noslēgšanai 29.februārī.

Tomēr Espers uzstāja, ka paturēs Afganistānā 4500 karavīru arī pēc šī mēneša, lai nodrošinātu, ka talibi pilda apņemšanos samazināt vardarbību laikā, kamēr tiek risinātas sarunas ar Kabulas valdību.

Tramps tomēr centās panākt vēl lielāku kontingenta samazināšanu, cita starpā norādot, ka vēlas, lai karavīri būtu mājās līdz Ziemassvētkiem.

Trampa nacionālās drošības padomnieks Roberts O'Braiens izteicies, ka mērķis ir līdz februārim samazināt karavīru skaitu līdz 2500.

Tramps pirmdien tviterī paziņoja, ka atlaiž aizsardzības ministru Esperu un par viņa pienākumu izpildītāju iecelts Nacionālā pretterorisma centra direktors Millers.

Espera pozīcijas Baltajā namā bija nestabilas jau vairākus mēnešus, it īpaši pēc viņa paziņojuma jūnijā, ka viņš neatbalsta aktīvā dienesta karavīru izmantošanu plašo protestu apspiešanā, kas izcēlās pēc Džordža Floida nāves.

Espers arī paziņoja, ka militāro spēku izmantošana tiesībsargāšanas lomā ir jābūt pēdējai izvēlei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits