Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ASV aizvien nerimstas melnādaino protesti; vietām izlaupa veikalus

ASV pieaugusi spriedze pēc nedēļas nogalē valsts rietumkrastā pieredzētajiem vardarbīgajiem protestiem saistībā ar pēdējā laikā notikušajiem incidentiem, kad melnādaini vīrieši kļuvuši par balto policistu upuriem, otrdien, 9.decembrī, vēsta laikraksts Diena. Savienoto Valstu lielākās pilsētas Ņujorkas liberālais mērs Bils de Blasio kļuvis par pazīstamāko politiķi, kas aicina ieskatīties patiesībai acīs un atzīt, ka melnādainiem amerikāņiem aizspriedumu dēļ ir lielāka iespēja nokļūt likumsargu nežēlastībā.

Vismaz astoņi cilvēki aizturēti Kalifornijas pilsētā Bērklijā, kur naktī uz pirmdienu notika plaši grautiņi. Vardarbība izcēlās neilgi pēc tam, kad aptuveni 500 cilvēku devās miermīlīgā demonstrācijā, lai protestētu pret zvērināto lēmumu neizvirzīt apsūdzības diviem baltajiem policistiem, kuri, pildot pienākumu, nogalināja melnādainus vīriešus Misūri štata mazpilsētā Fērgusonā un ASV metropolē Ņujorkā.Daļa no protestētājiem atšķēlās un iesaistījās sadursmēs ar policistiem, apmētājot likumsargus ar akmeņiem un citiem smagiem priekšmetiem. Uzbrukts arī vairākām policijas automašīnām, no kurām viena aizdedzināta. Kalifornijas štata policija apgalvo, ka policistu virzienā mestas plaukšķenes, vēsta izdevums San Francisco Chronicle. Policisti atbildējuši ar asaru gāzi.Grautiņu dalībnieki ēkām izdauzījuši stiklus un ielauzušies vairākos veikalos, nozogot visdažādākās preces. No kāda veikala lielā daudzumā iznestas šampanieša pudeles, kas tikušas izdalītas cilvēkiem. Kāds protestu dalībnieks saņēmis sitienu ar āmuru, kad centās nepieļaut vandaļu iebrukumu vietējās radiostacijas ēkā.Arī sestdien Bērklijā miermīlīgi protesti pārauga sadursmēs ar likumsargiem pēc tam, kad demonstrantiem pievienojās melnās maskās tērpušies cilvēki, kuru nodoms bija izprovocēt nemierus. Arī Sietlā sestdien notika demonstrācija, kuras dalībnieki iesaistījās sadursmēs ar policiju.Pēdējie protesti visās ASV sākās pēc tam, kad zvērināto kolēģija pagājušajā trešdienā nolēma neizvirzīt kriminālapsūdzības Ņujorkas baltajam policistam Danielam Pantaleo, kurš jūlijā aizturēšanas laikā izraisīja melnādainā Ērika Gārnera nāvi. Nedēļu iepriekš zvērinātie neizvirzīja apsūdzības arī Fērgusonas pilsētiņas policistam Dārenam Vilsonam, kurš augustā nošāva afroamerikāņu pusaudzi Maiklu Braunu.Šie gadījumi ASV dienaskārtībā atsākuši diskusijas par rasu nevienlīdzību valstī un krimināltiesību sistēmas netaisnību pret melnādainajiem. Vairāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā _ASV nerimstas melnādaino protesti laikraksta Diena _otrdienas, 9.decembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits