Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

ASV Augstākā tiesa pirmoreiz paudīs viedokli par viendzimuma laulībām

Viendzimuma laulību turpmākais liktenis ASV iezīmēsies tuvāko dienu laikā, kad Augstākā tiesa pirmo reizi skatīs lietas, kurās vaicāts, vai homoseksuāliem pāriem ir tādas pašas tiesības uz precībām kā heteroseksuāļiem. Tiesas spriedums norādīs virzienu, kādā valsts tiesiski uzlūko pretrunīgi vērtēto homoseksuāļu laulību jautājumu, un, pēc ekspertu prognozēm, var kalpot kā vēsturisks pagrieziena punkts, paverot ceļu viendzimuma laulību legalizācijai visā valstī.

Velk paralēles ar abortiem

Ņemot vērā to, ka viedokļi par homoseksuāļu laulībām sakņojas jautājumos, kas saistīti ar reliģiju, seksuālajām normām un arī sabiedrības tradīcijām, daudzi velk paralēles ar 1973. gadu, kad Augstākā tiesa izskatīja abortu liegumu. Toreiz tiesas lēmums, ka sievietei ir tiesības uz abortu, radīja sociālas un politiskas izmaiņas par labu abortu legalizēšanai valstī.

Daļa viendzimuma laulību kritiķu, atsaucoties uz abortu jautājumu, aicinājuši tiesnešus nesteigties ar precību legalizāciju, norādot, ka tas varētu vēl vairāk šķelt sabiedrību un veicināt neizpratni. Ja it visiem štatiem nāktos viendzimuma laulības atzīt par legālām, tas sabiedrības vidū tikai saasinātu konfliktu par geju tiesībām. Arī abortu jautājums pirms četrām desmitgadēm vairoja konservatīvo pretsparu un mobilizēja abortu pretinieku kustības, kas nav zaudējušas savu spēku arī mūsdienās.

Tikmēr laulību atbalstītāji sagaida, ka tiesa atzīs seksuālo minoritāšu tiesības uz vienlīdzību arī precību ziņā un spriedums spēs panākt laulību legalizāciju visā valstī. Valstiskā līmenī viendzimuma laulības ASV nav atļautas, un šis jautājums ir katras pavalsts pārziņā. Līdz šim deviņi štati legalizējuši homoseksuāļu precības.

Aug sabiedrības atbalsts

Sabiedrības atbalsts viendzimuma laulībām sasniedzis vēsturiski visaugstāko līmeni. Kā vēsta Reuters/Ipsos šomēnes veiktā sabiedriskās domas aptauja, homoseksuāļu laulības atbalsta 63% amerikāņu. Pirms 10 gadiem labvēlīgi noskaņoti bija vien 37% iedzīvotāju.

«Mēs jau pēdējo desmit gadu laikā varējām manīt šādu tendenci,» par augošo atbalstu ziņu aģentūrai AP sacīja Pew Research Center direktors Maikls Dimoks, kura vadītais centrs regulāri veicis šādas aptaujas. «Taču šobrīd mēs esam situācijā, kurā var runāt par paaudžu maiņu un arī personīgo uzskatu maiņu.»

Pētījumi rāda, ka lielāks atbalsts viendzimuma laulībām ir gados jaunu un labi izglītotu cilvēku vidū. Turklāt arvien biežāk ļaudis sliecas atbalstīt viendzimuma laulības pēc tam, kad uzzinājuši, ka to radu vai draugu vidū ir geji un lesbietes.

«Mans labākais draugs no vidusskolas laikiem ir gejs, un viņš ir pelnījis tieši tādas pašas tiesības,» savu uzskatu maiņu pētniekiem no Pew Research Center pamatoja kāds respondents.

Zīmīgi, ka arī ietekmīgu līderu vidū audzis atbalsts homoseksuāļu laulībām. Pagājušajā nedēļā bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pievienojās to ietekmīgo ļaužu pulkam, kuri publiski atbalstījuši viendzimuma laulības, turklāt Baraks Obama pērn kļuva par pirmo prezidentu, kurš, esot ASV valsts vadītāja amatā, atbalstīja homoseksuāļu precības.

Tikmēr geju laulību aktīvisti gaida otrdienu un trešdienu, kad Augstākā tiesa skatīs lietas, kas var nest vēsturiskas izmaiņas. Otrdien tiesa skatīs, vai Kalifornijas štats ir tiesīgs definēt laulību tikai kā vīrieša un sievietes savienību. Taču trešdien uzmanība tiks pievērsta 1996. gadā pieņemtajam Laulību aizsardzības likumam (DOMA), lai noteiktu, vai štatu vadība, vadoties pēc šī likuma, precētajiem homoseksuāļiem drīkst liegt atsevišķas privilēģijas, kas ir heteroseksuālajiem pāriem, piemēram, sociālos pabalstus.

Top komentāri

membrāns
m
viens gudrais teica,ka pidars pidaram bērnu nevar uztaisīt,bet viņi ar katru gadu paliek vairāk...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits