Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

ASV bankas par savu lomu hipotekāro kredītu tirgus sabrukumā maksās 20 miljardus dolāru

Vadošās ASV bankas šonedēļ piekritušas samaksāt aptuveni 20 miljardus dolāru (10,7 miljardus latu) soda naudās un kompensācijās gan regulatoriem, gan kredītņēmējiem un investoriem par banku darbībām ASV nekustamā īpašuma tirgus sabrukuma un finanšu krīzes laikā.

No lielākās summas šķirsies banka Bank of America, kas piekritusi samaksāt 11,6 miljardus dolāru (6,2 miljardus latu) ASV hipotekāro kredītu uzņēmumam Fannie Mae, lai izbeigtu tiesvedību par problemātisku hipotekāro kredītu pārdošanu saistībā ar Bank of America 2008.gadā īstenoto uzņēmuma Countrywide Financial pārņemšanu.

Liela daļa šo kredītu, kas tika iekļauti vērtspapīros pēc nekustamā īpašuma burbuļa pārsprāgšanas 2006.gadā, kļuva problemātiski, tādējādi mazinot Fannie Mae investīciju vērtību un piespiežot uzņēmumu lūgt finansiālu palīdzību no ASV valdības. Panāktā vienošanās paredz, ka Bank of America samaksās Fannie Mae 3,55 miljardus dolāru naudā, atpirks mājokļu kredītus 6,75 miljardu dolāru vērtībā, kā arī samaksās 1,3 miljardus dolāru saistībā ar problēmām hipotekāro kredītu apkalpošanā.

Tajā pašā laikā desmit ASV bankas, tajā skaitā arī Bank of America, pirmdien ar regulatoriem vienojās izmaksāt kopumā 8,5 miljardus dolāru (4,6 miljardus latu) kompensācijās un palīdzībā mājokļu īpašniekiem, lai izbeigtu apsūdzības, ka bankas veicinājušas kredītņēmēju izlikšanu no mājokļiem, ignorējot to centienus pildīt savas saistības. Šī vienošanās paredz, ka finanšu kompānijas Bank of America, Citibank, JPMorgan Chase, Wells Fargo, MetLife Bank, PNC, US Bank, SunTrust, Sovereign un Aurora kredītņēmējiem izmaksās 3,3 miljardus dolāru naudā, kā arī sniegs atbalstu kredītu atmaksai 5,2 miljardu dolāru apmērā. Abas šīs nedēļas vienošanās ir jaunākais pavērsiens ASV ekonomikas atlabšanā no finanšu krīzes, kas aizsākās nekustamā īpašuma tirgus sabrukuma rezultātā, un tai sekojošās triljoniem dolāru vērtās hipotēku atbalstīto vērtspapīru tirgus lejupslīdes.

Līdz šim panāktās vienošanās par soda naudām un kompensācijām lēšamas vairāku desmitu miljardu dolāru apmērā, tomēr sagaidāmas gan jaunas vienošanās, gan arī tiesvedības. Vēl četras bankas, pret kurām tika vērsta izmeklēšana, atteicās parakstīt vienošanos ar regulatoriem un starp šīm bankām minami tādi nozares milži kā HSBC un Ally Financial.

Izmeklēšana tikusi uzsākta arī pret vairākām citām bankām, kas nepiedalījās pagājušajā gada izlīgumā par negodprātīgu kredītņēmēju izlikšanu no mājokļiem, kas piecām lielākajam ASV bankām izmaksāja aptuveni 25 miljardus dolāru (13,4 miljardus latu). Savukārt aptuveni vēl desmit citas bankas un brokeru kompānijas tiesā iesūdzējusi Nacionālā Kredītapvienību administrācija (NCUA) pēc tam, kad vairākas apvienības piedzīvoja sabrukumu, dramatiski krītoties to iegādāto hipotekāro vērtspapīru vērtībai.

Federālā Mājokļu finansēšanas apvienība (FHFA) vērsusies tiesā pret 17 bankām par zaudējumu nodarīšanu uzņēmumiem Fannie Mae un Freddie Mac. Tikmēr Ņujorkas štats tiesā vērsies pret atsevišķām bankām, bankas JPMorgan Chase un Credit Suisse apsūdzot attiecīgi 22,5 miljardu dolāru (12,1 miljarda latu) un 11,2 miljardu dolāru (sešu miljardu latu) zaudējumu nodarīšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits