Laika ziņas
Šodien
Migla

ASV cīņā pret Islāma valsti atklāj jaunu fronti

ASV atklājušas jaunu fronti cīņā pret sunnītu džihādistu kustību Islāma valsts (IS), naktī uz otrdienu sākot militārus triecienus radikālo islāmistu pozīcijām Sīrijā, kas kopš 2011.gada ir ierauta asiņainā pilsoņkarā. Operācija Sīrijā ir zīmīga ar to, ka tajā iesaistījušās arī vairākas arābu valstis, kuras tādējādi apliecinājušas gatavību stāties pretī IS radītajiem draudiem drošībai reģionā, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Amerikāņi jau kopš augusta sākuma ir veikuši ap 190 uzlidojumiem džihādistu pozīcijām Irākas ziemeļrietumos, kur IS šovasar sagrāba kontroli pār plašām teritorijām, ieviešot pašizdomātus drakoniskus "islāma likumus". Kustības kontrolē nonāca valsts otra lielākā pilsēta Mosula, un IS paziņoja, ka tās kaujinieki ir gatavi doties līdz pat galvaspilsētai Bagdādei.Tomēr par IS placdarmu uzskatāmi Sīrijas ziemeļi, kur līdz šim džihādisti varēja netraucēti terorizēt vietējos iedzīvotājus un turēt gūstā nolaupītos ārvalstu pilsoņus. IS panākumi Sīrijas ziemeļos izraisījuši bēgļu krīzi kaimiņvalstī Turcijā, kas nedēļas nogalē pie sevis uzņēma 130 tūkstošus Sīrijas iedzīvotāju, pārsvarā kurdus, kuri bēga no džihādistu zvērībām. Vairums bēgļu ir no Ain el Arābas pilsētas, kas ir nonākusi IS spēku ielenkumā.Naktī uz otrdienu amerikāņu vadībā sākās militārie triecieni IS pozīcijām Sīrijas ziemeļos, lielāko daļu uzbrukumu koncentrējot Rakas pilsētas apkaimē, kas tiek uzskatīta par džihādistu kustības bastionu. Otrdien notikuši arī uzlidojumi valsts otrajā lielākajā pilsētā Alepo, kur bāzējas ar starptautisko teroristisko organizāciju Al Qaeda saistīts grupējums Khorasan, kas plānojot uzbrukumus rietumvalstīm, vēsta The Los Angeles Times.Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija Syrian Observatory for Human Rights, kuras aktīvisti atrodas Sīrijā, otrdien paziņoja, ka uzbrukumos nogalināti vismaz 70 IS kaujinieki, bet piebilda, ka patiesais skaits esot lielāks.ASV Aizsardzības departaments paziņojis, ka uzbrukumos izmantotas spārnotās raķetes Tomahawk, radaros nemanāmie iznīcinātāji F-22 Raptor un bezpilota lidaparāti. Militārajā operācijā iesaistījušās arī piecas arābu valstis - Bahreina, Jordānija, Katara, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti, kurās vairākums iedzīvotāju ir sunnīti. Raidsabiedrības BBC korespondents Frenks Gārdners uzskata, ka šo valstu iesaistīšanās samazina amerikāņu atbildības slogu.Sīrija nav oficiāli piekritusi uzlidojumiem tās teritorijā, bet Damaska paziņoja, ka tās ārlietu ministrs Valīds Mualems ar Irākas kolēģa starpniecību saņēmis ASV valsts sekretāra Džona Kerija vēstuli dažas stundas pirms militārās ofensīvas sākuma. "Sīrija atbalsta jebkādus starptautiskus centienus apkarot terorismu," paziņoja Sīrijas ārlietu ministrija.Vairāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā ASV atklāj cīņu pret IS Sīrijā laikraksta Diena trešdienas, 24.septembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits