Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ASV Federālā rezervju sistēma pirmo reizi kopš 2008.gada samazina bāzes procentlikmi

ASV centrālā banka Federālā rezervju sistēma (FRS) trešdien pirmo reizi kopš 2008.gada nolēma samazināt bāzes procentlikmi.

FRS Atvērtā tirgus komiteja pēc kārtējās divu dienu sanāksmes paziņoja, ka pazemina bāzes procentlimes mērķrādītāju par 0,25 procentpunktiem līdz 2-2,25%.

Atvērtā tirgus komiteja arī nolēma, ka FRS pārtrauks samazināt savā īpašumā esošo milzīgo obligāciju portfeli jau augustā, divus mēnešus agrāk, nekā plānots iepriekš. Lai veicinātu ilgtermiņa procentlikmju pazemināšanos, FRS pēc finanšu krīzes uzpirka lielu daudzumu ASV valsts kases un hipotekāro obligāciju, taču, ekonomikai nostiprinoties, šo portfeli pamazām samazināja.

Procentlikmju pazemināšana un obligāciju portfeļa samazināšanas pārtraukšana bija prasības, kuras centrālajai bankai izvirzīja ASV prezidents Donalds Tramps. Tomēr preses konferencē pēc Atvērtā tirgus komitejas sēdes FRS prezidents Džeroms Pauels noliedza, ka FRS būtu pakļāvusies Trampa spiedienam.

"Mēs nekad neņemam vērā politiskus apsvērumus. Diskusijām par to nav vietas," sacīja Pauels.

Viņš arī uzsvēra, ka lēmums samazināt bāzes procentlikmi nenozīmē to, ka šis ir vienreizējs pasākums, bet nav arī uzskatāms par sākumu regulārai bāzes procentlikmes pazemināšanai.

"Gribu pateikt skaidri. Es sacīju, ka tas nav sākums garai procentlikmes samazināšanu sērijai. Es neteicu, ka tā ir vienreizēja [pazemināšana] vai kaut kas tamlīdzīgs," norādīja FRS prezidents.

Iepriekšējo reizi FRS bāzes procentlikmes mērķrādītāju samazināja 2008.gada decembrī līdz rekordzemajam 0-0,25% līmenim, un, lai veicinātu ekonomikas atgūšanos no recesijas, to šādā līmenī saglabāja līdz 2015.gada beigām, kad mērķrādītājs tika paaugstināts līdz 0,25% - 0,5%, 2016.gada decembrī tas tika paaugstināts līdz 0,5% - 0,75%, 2017.gada martā - līdz 0,75% - 1%, jūnijā - līdz 1% - 1,25%, decembrī - līdz 1,25%-1,5%, 2018.gada martā - līdz 1,5% - 1,75%, jūnijā - līdz 1,75% - 2%, septembrī - līdz 2-2,25% un decembrī - līdz 2,25%-2,5%.

Pārkāpjot nerakstīto likumu, ka ASV prezidenti publiski neizsakās par FRS politiku, lai nekaitētu centrālās bankas neatkarībai, Tramps bieži kritizē FRS procentlikmju politiku, vainojot to ASV ekonomikas konkurētspejas mazināšanā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits