Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

ASV FIB pieķerta Izraēlas vēstniecības diplomātu izspiegošanā

Amerikāņu blogeris Ričards Silveršteins (Richard Silverstein) pastāstījis laikraksta The New York Times žurnālistiem, ka ASV FIB bijušais darbinieks Šamajs Kedems Leibovics (Shamai Kedem Leibowitz), kurš 2010. gadā tika notiesāts par spiegošanu, savulaik nodevis viņam Izraēlas vēstniecības ASV darbinieku telefona sarunu atšifrējumus.

Pēc R. Silveršteina vārdiem, Š. Leibovics iedevis viņam 200 lapaspuses slepenu dokumentu, jo bijis ļoti uztraucies par iespēju, ka Izraēla var sākt agresiju pret Irānu. Š. Leibovics baidījies, ka Jeruzāleme izmantos kodolieročus un ka šis solis, pēc bijušā FIB darbinieka domām, nopietni kaitēs gan Izraēlai, gan ASV.

Apsūdzības Š. Leibovicam slepenas informācijas izpaušanā tika uzrādītas 2009. gadā. Uzzinot par to, R. Silveršteins sadedzinājis visus no bijušā FIB darbinieka saņemtos dokumentus. Pēc viņa vārdiem, iznīcinātajos telefona sarunu atšifrējumos bijušas gan vēstniecības līdzstrādnieku savstarpējās sarunas, gan Izraēlas diplomātu sarunas ar vairākiem ASV kongresmeņiem un Izraēlas interešu aizstāvjiem.

Vienā no sarunām diplomāti apsprieduši iespējas izvietot presē vairākus Izrēlu atbalstošus rakstus, kurus būtu parakstījuši viņu amerikāņu piekritēji. Vēl citos sarunu atšifrējumos vēstniecības darbinieki izteikuši savas bažas par to, ka viņus, iespējams, noklausās ASV slepenie dienesti.

Vienīgais cilvēks, kura vārdu izdevās atcerēties R. Silveršteinam, ir ASV kongresmenis Kits Elisons (Keith Ellison), kurš kļuva ar pirmo musulmani, kas ievēlēts Kongresā. Izraēlas vēstniecība plānoja tikties ar viņu pirms K. Elisona oficiālā brauciena uz Gazas joslu.

Šamajam Kedemam Leibovicam, kurš FIB strādāja par tulku, 2010. gadā tika piespriests gadu un astoņus mēnešus ilgs cietumsods. Līdz šim nebija zināms, kāda veida informāciju FIB ieguvis Leibovics, kā arī kam viņš nodevis pazudušos dokumentus. Jāpiebilst, ka pat tiesnesis, pasludinot spriedumu, atzina, ka nezina, par kādas informācijas izpaušanu viņš notiesājis bijušo FIB darbinieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits