Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV galīgi apstiprina Pfizer vakcīnu pret Covid-19 bērniem 5-11 gadu vecumā

ASV ir galīgi apstiprināta "Pfizer" vakcīnas pret Covid-19 izmantošana bērniem 5-11 gadu vecumā, otrdien paziņoja veselības iestādes.

Dažas dienas pēc tam, kad šīs vakcīnas izmantošanu bērniem atļāva ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA), to otrdien apstiprināja arī Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC), dodot iespēju vakcinēt līdz 28 miljoniem bērnu.

ASV valdība jau bija sagatavojusies šim lēmumam, sagādājot pietiekami daudz vakcīnas devu bērniem šajā vecumā un sākot tās izplatīt ASV teritorijā.

"Šodien mēs esam sasnieguši pagrieziena punktu mūsu cīņā pret Covid-19," sacīja ASV prezidents Džo Baidens Baltā nama publicētā paziņojumā.

Jaunāku bērnu vakcinēšana "ļaus vecākiem izbeigt mēnešiem ilgu satraukumu par saviem bērniem un samazinās to, cik lielā apmērā bērni izplata šo vīrusu citiem. Tas ir liels solis uz priekšu mūsu valstij mūsu cīņā, lai sakautu vīrusu," teica prezidents.

Baidens sacīja, ka valdība jau ir nodrošinājusi pietiekami daudz vakcīnu katram bērnam Amerikā, un piebilda, ka amatpersonas nedēļas nogalē sāka iesaiņot un nosūtīt miljoniem devu. 

Vakcinācijai vēl arvien būs vajadzīgas divas devas ar trīs nedēļu intervālu. Deva bērniem šajā vecuma grupā būs 10 mikrogrami uz injekciju, salīdzinājumā ar 30 mikrogramiem cilvēkiem lielāka vecuma grupās.

Vakcīnas pudelītes bērniem būs ar oranžu aizbāzni, lai tās varētu viegli atšķirt no vecākiem cilvēkiem paredzētām vakcīnas pudelītēm, kurām ir purpurkrāsas aizbāžņi.

CDC sasaukta neatkarīgu zinātnieku komisija otrdien vienbalsīgi ieteica izmantot šo vakcīnu bērniem, un šo ieteikumu pēc tam atbalstīja CDC.

Galvenās bažas bija par miokardīta (sirds muskuļa iekaisuma) risku, kas bija konstatēts pusaudžiem un pieaugušiem jauniešiem pēc potēšanas ar "Pfizer" vai "Moderna" vakcīnām. 

ASV veselības iestādes ir apstiprinājušas apmēram 880 šīs blaknes gadījumus cilvēkiem līdz 30 gadu vecumam, un aptuveni 830 no šiem gadījumiem bija nepieciešama hospitalizācija.

Ir arī konstatēti deviņi nāves gadījumi, kas varētu būt saistīti ar miokardītu pēc vakcīnas saņemšanas. 

ASV bērniem 5-11 gadu vecumā līdz šim ir reģistrēti vairāk nekā 1,9 miljoni Covid-19 infekcijas gadījumu, vairāk nekā 8300 hospitalizācijas gadījumu, vairāk nekā 2300 pediatriskā multisistēmu iekaisuma sindroma gadījumu, un apmēram 100 nāves gadījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits