Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 7. jūnijs
Gaida, Arnis, Arno

ASV ģenerālprokuratūra meklēs, kas nopludinājis presei informāciju par amerikāņu izsekošanu internetā

ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) pieprasījusi Savienoto Valstu ģenerālprokuratūrai ierosināt krimināllietu sakarā ar informācijas par NSA veikto telefonu noklausīšanos un ASV pilsoņu izsekošanu internetā nonākšanu presē, vēsta aģentūra Reuters.

Lielbritānijas un ASV presē šonedēļ faktiski tika atklāta lielākā daļa informācijas par vērienīgu telefona zvanu noklausīšanās programmu, kura aptver miljoniem ASV mobilo sakaru kompāniju klientu. Tāpat kļuva zināms, ka Savienoto Valstu slepenajiem dienestiem, tādiem kā NSA un FIB, ir tieša piekļuve pie ASV lielāko interneta korporāciju serveriem, ko gan pašas kompānijas noliedz.

Bez tam atklājās, ka, piemēram, Lielbritānijas elektroniskas drošības aģentūra GCHQ ar Savienoto Valstu programmas Prism palīdzību slepeni vāc informāciju par britiem – visu lielāko interneta kompāniju lietotājiem. Ar Prism palīdzību britu slepenie dienesti var saņemt informāciju par tādu kompāniju kā Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo, Skype un virknes citu lietotājiem bez tiesas sankcijas. Specdienesti var brīvi izskatīt cilvēku elektronisko pastu saturu, citu saraksti, kā arī viņu foto un videomateriālus.

NSA programma, kurai dots nosaukums Prism, tika izveidota 2007.gadā un kopš tā laika ir ievērojami paplašinājusies, kļūstot par produktīvāko avotu slepenajiem izlūkošanas ziņojumiem, kas ik dienu tiek iesniegti personīgi ASV prezidentam. 

Tikmēr ASV Nacionālās izlūkošanas aģentūras direktors Džeimss Klapers, reaģējot uz publikācijām par NSA aktivitātēm, nosauca noplūdes presē par „bezatbildīgām”. Vai sniegt pozitīvu atbildi uz NSA pieprasījumu un sākt izmeklēšanu, ir ASV ģenerālprokuratūras prerogatīva, tomēr oficiālas ASV amatpersonas praktiski izslēdz negatīvu atbildi, ņemot vērā noplūžu „kliedzošo saturu”, norāda Reuters.

Savukārt virknē Eiropas valstu opozīcijas partijas jau ir pieprasījušas paskaidrojumus par savu valdību sadarbību ar ASV varas iestādēm, izspiegojot to pilsoņus. Tā Vācijas valdības pilnvarotais personas datu aizsardzības jautājumos Peters Šārs paziņojis, ka Berlīnei jārīkojas, lai pārtrauktu Savienoto Valstu valdības īstenotās slepenās programmas darbību, bet federālajai valdībai opozīcijā esošie sociāldemokrāti un zaļie aicinājuši Vācijas kancleri Angelu Merkeli aktualizēt izsekošanas jautājumu 18. jūnijā Vācijā gaidāmās ASV prezidenta Baraka Obamas vizītes laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits