Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

ASV izlūkinformācijas nopludinātājs ieradies Maskavā, ticamākais galamērķis - Ekvadora

Amerikānis Edvards Snoudens, kurš nodeva plašsaziņas līdzekļu rīcībā informāciju par ASV slepeno dienestu īstenotajām vērienīgajām daudzu valstu iedzīvotāju izsekošanām, ar Krievijas lidsabiedrības Aeroflot reisu šodien no Honkongas ieradies Maskavā, vēsta izdevums South China Morning Post

Kā liecina plašsaziņas līdzekļu rīcībā esošā informācija, Maskava nav E. Snoudena galamērķis un nakti vinš pavadīs Šerementjevas lidostā, jo E. Snoudenam nav Krievijas vīzas. Visticamāk, ka tālāk viņš dosies uz Ekvadoru. Ekvadoras vēstniecībā Londonā patvērumu ir atradis WikiLeaks dibinātājs Džuljens Asanžs. Kā otrs, taču maz ticams galamērķis tiek minēta Islande, kur E. Snoudens ar WikiLeaks starpniecību iepriekš lūdzis politisko patvērumu.

Ka galamērķis varētu būt Ekvadora, uzskata arī Krievijas radiostacija Eho Moskvi, kura atsaucoties uz saviem informācijas avotiem ziņo, ka no Maskavas E. Snoudens izlidos uz Kubu, bet tālāk – uz Venecuēlu, kurai ir ļoti draudzīgas attiecības ar Ekvadoru. Informācijas avots paziņojis radiostacijai, ka uz E. Snoudena vārda Maskavā reģistrētas divas aviobiļetes lidojumiem Maskava – Havanna un Havanna  – Karakasa. Lidmašīna uz Havannu no Maskavas izlido rīt 14:05 pēc vietējā laikā. 

Savukārt WikiLeaks Twitter kontā ir parādījies paziņojums, ka šī organizācija sekmējusi patvēruma piešķiršanu E. Snoudenam „demokrātiskā valstī”. Paziņojumā arī teikts, ka informācijas nopludinātāju ceļā pavada WikiLeaks pārstāvis. Uz kuru valsti dosies E. Snoudens, netiek minēts, tomēr Krievijas prese vēsta, ka uzreiz pēc lidmašīnas nosēšanās E. Snoudens iekāpis Ekvadoras vēstniecības automašīnā, kura viņu nogādājusi līdz terminālam, apejot parastās procedūras. E. Snoudens arī nav ticies nedz ar žurnālistiem, nedz ar kādu no Krievijas amatpersonām. 

Jāatgādina, ka vakar Vašingtona pieprasīja Honkongai steidzamības kārtā izdot E. Snoudenu, pret kuru ASV ir izvirzījušas apsūdzības spiegošanā. Honkongas valdības pārstāvis tikmēr norādījis, ka Honkongas varas iestādes nav liegušas viņam izbraukt tādēļ, ka no ASV saņemtais pieprasījums E. Snoudena izdošanai nav noformēts korekti. 

29 gadus vecais E. Snoudens līdz 2009. gadam strādāja ASV CIP un Nacionālas Drošības aģentūrā, bet pēc tam bija analītiķis privātā kompānijā Booz Allen Hamilton, kuras galvenais darbības lauks bija drošības dienestu pasūtījumu izpilde.

Jāatgādina, ka E. Snoudens nodeva britu laikrakstam The Guardian un ASV izdevumam The Washington Post informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personas izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

Pats E. Snoudens izdevumam atzina: „Es nevēlos dzīvot tādā sabiedrībā, kur notiek šādas lietas (..). Es nevēlos dzīvot pasaulē, kur viss, ko es daru un saku, tiek ierakstīts.” The Guardian norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc E. Snoudena lūguma. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits