Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ASV izlūkošanas dati ievērojami palīdz Ukrainai cīņā pret Krieviju

Kad Krievija 24.februārī sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā, ASV sniedza Ukrainai detalizētus izlūkošanas datus par Krievijas raķešu un bumbu triecienu gaidāmajiem laikiem un mērķiem, šādi ļaujot Ukrainai aizvākt no apdraudētām vietām savu aviāciju un pretgaisa aizsardzības iekārtas, telekanālam "NBC News" paziņoja esošās un bijušās ASV amatpersonas.

Šāda apmaiņa ar izlūkošanas datiem gandrīz reālā laika režīmā arī ļāva Ukrainai Kijivas apgabalā notriekt Krievijas transporta lidmašīnu ar simtiem karavīru, un tas palīdzēja kara pirmajās dienās atvairīt Krievijas uzbrukumu Hostomeļas lidostai pie Kijivas.

Amatpersonas atzina, ka ASV izlūkošanas aģentūru un Pentagona izlūkošanas dati ir svarīgs faktors, kas palīdzēja Ukrainai izjaukt Krievijas plānus par Ukrainas lielākās daļas ieņemšanu.

"Jau no paša sākuma mēs diezgan stipri centāmies dalīties ar Ukrainu gan ar stratēģiskiem, gan ar operatīviem izlūkošanas datiem. Tas bija efektīvi gan taktiskajā, gan stratēģiskajā līmenī. Ir piemēri, kad var diezgan skaidri izstāstīt, ka tam ir liela nozīme," sacīja ASV amatpersona.

"Mēs regulāri sniedzam ukraiņiem kaujaslaukā detalizētu, savlaicīgu informāciju, lai palīdzētu viņiem aizstāvēt savu valsti pret Krievijas agresiju, un turpināsim to darīt," sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes oficiāls pārstāvis.

Bijusī ASV izlūkdienesta amatpersona informēja, ka Ukrainai tika nodoti komerciālo satelītu attēli un daudz citas informācijas, piemēram, par noteiktu Krievijas vienību darbošanās vietu.

Ukraina turpina gandrīz katru dienu pārvietot savas pretgaisa aizsardzības iekārtas un aviāciju, pateicoties ASV izlūkdienestu atbalstam, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc Krievija nav spējusi dominēt gaisā virs Ukrainas.

"Krievijas armija vārda burtiskā nozīmē sagrauj tukšus laukus, kur kādreiz bija uzstādītas pretgaisa aizsardzības iekārtas," sacīja ASV amatpersona.

ASV amatpersonas atzina, ka šī ir apjomīga un bezprecedenta izlūkošanas datu apmaiņas operācija ar partnervalsti, kas nav NATO locekle, un ka tai bijusi izšķiroša loma Ukrainas panākumos karā pret lielāko un labāk apgādāto Krievijas armiju. 

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) arī velta ievērojamus resursus, vācot informāciju ar mērķi aizsargāt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kuru Krievija grib nogalināt. CIP konsultējas ar ukraiņiem par to, "kā vislabāk viņu pārvietot, nodrošinot, ka viņš neatrodas vienā vietā ar visu pavēlniecības ķēdi". 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits