Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ASV karaflote Āzijā nodrošinās navigācijas brīvību

ASV karaflotes klātbūtne palīdzēs Āzijā nodrošināt "navigācijas brīvību", ceturtdien apliecināja Savienoto Valstu aviācijas bāzes kuģa George Washington kapteinis Gregorijs Fentons, ar šiem spriedumiem nākot klajā laikā, kad nerimst Ķīnas pretenzijas uz plašām teritorijām Āzijas jūrās.

Teritoriālajos strīdos ASV nenostājas neviena pusē, bet noteikti iestājas par kuģošanas ceļu pieejamību, norādīja kapteinis, kura kuģis patlaban piestājis Manilas ostā. "Turēt paceltu navigācijas brīvības karogu ir viens no iemesliem, kāpēc mēs esam izvietoti šajā reģionā. Tas ir ļoti svarīgi, ņemot vērā tirdzniecības pārvadājumus, kas tiek veikti pa šī reģiona jūrām," sacīja Fentons.

Kapteinis arī uzsvēra, ka viņa kuģa viesošanās Manilas ostā ir notikums ierastās kārtības ietvaros un tā nav saistīta ar neseno spriedzi Filipīnu - tuva ASV sabiedrotā - un Ķīnas starpā Dienvidķīnas jūras reģiona dēļ, uz kuru pretenzijas ir abām valstīm.

ASV nav ieņēmušas nostāju par labu kādai no konflikta pusēm, norādīja Fentons, vienlaikus paužot cerību, ka puses strīdu atrisinās diplomātiskā ceļā.

Kopš aprīlī Ķīnas un Filipīnu starpā saasinājās domstarpības Skarboro sēkļa - Dienvidķīnas jūras nelielu salu grupas - dēļ, Filipīnas politiski tuvinājušās ASV. Ķīna tostarp uztur pretenzijas kā uz šo sēkli, tā arī teju visu Dienvidķīnas jūru, arī ūdeņiem kaimiņvalstu krastu tuvumā. Filipīnas savukārt uzsver, ka sēklis atrodas tās 200 jūras jūdžu ekonomiskajā zonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits