Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

ASV nogāzies jaunais iznīcinātājs F-35B

ASV Dienvidkarolīnas štatā piektdien pirmo avāriju piedzīvojis jaunais iznīcinātājs F-35B, paziņojušas militārpersonas.

Lai arī incidenti ar iznīcinātāju F-35 notikuši arī agrāk, šī ir pirmā reize, kad tas nogāzies.

Iznīcinātājs pieder ASV Jūras kājnieku korpusam un tas veic izmeklēšanu par avārijas cēloni. Pilots no lidmašīnas katapultējies un viņa stāvokli izvērtē mediķi.

Pirms dienas Afganistānā iznīcinātājs F-35B veica pirmo uzlidojumu un tas bija vērsts pret kādu talibu mērķi. Uzlidojumā bija iesaistīts jūras kājnieku varianta iznīcinātājs, kas pacēlies no ASV desantkuģa Essex.

Pretiniekam grūti pamanāmais iznīcinātājs F-35 tiek dēvēts par visdārgāko bruņojuma sistēmu vēsturē, un tā izstrādes ceļā pieredzētas vairākas kavēšanās, pirms tika atzīts, ka tas ir gatavs pielietošanai kaujas operācijās.

Lidaparāts tiek raksturots kā militārās aviācijas nākotne. Iznīcinātājs ir radariem grūti pamanāms, lidojumā tas sasniedz virsskaņas ātrumu, ir ārkārtīgi veikls un aprīkots ar vismodernākajiem sensoriem, norāda tā galvenais izstrādātājs uzņēmums Lockheed Martin.

F-35B ir viens no trim F-35 variantiem un vienīgais, kas spēj pacelties vertikāli kā helikopters. Lai paceltos, tam ir vajadzīga krietni mazāka telpa kā citiem iznīcinātājiem.

Lidmašīnas jūras kājnieku modelis ir pirmais, kas atzīts par gatavu kaujas apstākļiem.

F-35 ir izpelnījies ASV prezidenta Donalda Trampa atzinību, kurš vairākkārt cildinājis lidaparāta spējas "būt neredzamam".

 

Top komentāri

K#
K
Ja būtu nokritis kāds krievu aparāts,tad mazprātiņi ziņotu,ka beidzot laba ziņa ... Tagad gan tikai nepilnības jauna lidaparāta ekspluatācijā.
Kašķe
K
Tās ir dvēseles, no Afganistanas , kas nogāza to iznīcinātāju, jo jūs te visi plātījāties, ka veicis pirmo uzlidojumu veiksmīgi, bombardējis mērķi! Taču neviens neteica, cik cilvēku dzīvību tas prasīja. Kas tur? Tie jau talibi! Tāpat kā toreiz, kad ASV bombardēja Japānu- kas tur, tie jau japāņi! Nekā nebija! Dots devējam atdodas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits