Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ASV samazina palīdzību Afganistānai par vienu miljardu dolāru

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pirmdien samazināja ASV palīdzību Afganistānas valdībai par vienu miljardu ASV dolāru pēc savas misijas Kabulā, kurā neizdevās pārvarēt domstarpības starp Afganistānas prezidentu Ašrafu Gani un viņa sāncensi Abdullu Abdullu.

Pompeo bija devies negaidītajā braucienā, cerot atdzīvināt ASV vienošanos ar islāmistu grupējumu Taleban par kara izbeigšanu Afganistānā. Atceļā piestājot Katarā, Pompeo kļuva par augstāko ASV amatpersonu, kas tikusies ar talibu pārstāvjiem.

Pompeo pauda vilšanos par to, ka Ašrafs Gani un Abdulla Abdulla nespēja pārvarēt domstarpības, kad viņš ar tiem tikās Kabulā.

"Viņu nespēja [pārvarēt domstarpības] ir kaitējusi ASV-Afganistānas attiecībām un diemžēl dara kaunu tiem afgāņiem, amerikāņiem un koalīcijas partneriem, kas ir ziedojuši savas dzīvības un mantu cīņā par jaunas nākotnes celšanu šai valstij," paziņoja Pompeo.

Pompeo sacīja, ka ASV nekavējoties samazina palīdzību Afganistānai par vienu miljardu ASV dolāru, kā arī samazinās to par vēl vienu miljardu dolāru 2021.gadā. 

Viņš sacīja, ka ASV apsvērs arī tālāku samazinājumu iespējamību, tai skaitā sava atbalsta atsaukšanu jebkādā ziedotāju konferencē nākotnē.

Pompeo arī apliecināja, ka ASV turpinās sava karaspēka izvešanu no Afganistānas un ka ASV ir mērķis līdz nākamajam gadam pabeigt visu 13 000 savu karavīru izvešanu.

Pompeo vēlāk Kataras apmeklējuma laikā tikās ar trim talibu līderiem Udeidas aviobāzē, kur dislocēti arī ASV spēki.  

Pompeo 29.februārī bija apmeklējis Kataras galvaspilsētu Dohu, lai parakstītu ASV vienošanos ar talibiem, bet toreiz nebija ticies ar talibu pārstāvjiem.

Pompeo atzina, ka talibi ir turējuši solījumu neuzbrukt ASV spēkiem, un sacīja, ka arī ASV pildīs šo vienošanos. 

Afganistānā ir politiska krīze kopš pērn septembrī rīkotajām prezidenta vēlēšanām. Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem tajās uzvarējis Gani, tomēr Abdulla šos rezultātus apstrīd.

Gani 9.martā deva amata zvērestu otrajam prezidentūras termiņam, bet vienlaikus paralēlu inaugurācijas ceremoniju sarīkoja Abdulla.

Top komentāri

Uldis
U
Patiesība kuru šeit neraksta ! ASV Afganistānā interesē tikai ,un vienīgi Heroins ,jo ASV armija katru dienu to ar lidmašīnām nogādā UK ,un ASV . Ja kāds ir iedomājies ,ka ASV interesēpamiers ASV tad jūs stipri maldaties . Tieši tas pats notiek Kolumbijā ,Panamā ,Meksikā ASV tur tikai ,un vienīgais pelna uz NARKOTIKĀM.
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Nabadzība arī ASV beidzot piespiedīs pieņemt saprātīgu lēmumu - atstā Afganistānu. Lai dvieļu galvas izkaujas savā starpā un noskaidro, kurš ir boss! Tad, iespējams, var mēģināt par kaut ko vienoties . Varbūt... .
Kārklu vācietis
K
Ja Krievija nepaklausīgām valstīm samazina palīdzību - ūūū ... ,ļaunais pundurcarelis .Kā izcilnieki novērtēs šo ASV soli?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits