Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

ASV slānekļa naftas nozare zaudē cenu karā; mazinās darba vietu skaits

Zemo naftas cenu dēļ Ziemeļamerikā turpina samazināties jaunu urbumu skaits naftas un gāzes atradnēs, un, kā liecina Baker Hughes nozares apskats, marta otrajā pusē, salīdzinot ar marta vidu, jaunu naftas urbumu skaits ASV bija krities par 41 (līdz 825 jeb 51,2% no vēsturiskā vienas nedēļas maksimuma pagājušajā gadā - 1609 urbumiem). Šāds kritums ir procentuāli lielākais ASV kopš 1986. gada, un skaidrs signāls, ka slānekļa naftas un gāzes ieguves nozare, kuras produktivitāte atkarīga no jauniem urbumiem, nepiedzīvo labākās dienas.

Par pierastu notikumu kļuvuši enerģētikas kompāniju bankroti ASV - pēdējais zināmākais maksātnespējas procesu uzsākušais uzņēmums ir Quicksilver Resources, kurš šādu soli spēra pēc tam, kad tā saistības divas reizes pārsniedza aktīvus - attiecīgi 2,4 un 1,2 miljardus ASV dolāru (attiecīgi 2,12 miljardi eiro un 1,11 miljardi eiro). Vēršas plašumā arī darbinieku atlaišana enerģētikas sektorā. ASV naftas un gāzes nozarē februārī darba vietu skaits tika samazināts par 8,5 tūkstošiem, turklāt tradicionāli tiek uzskatīts, ka līdz ar vienu nozarē strādājošo darbu zaudē arī vismaz 2-3 ar naftas un gāzes ieguvi saistīti cilvēki. Pēc dažām aplēsēm, kopējais zemo naftas cenu dēļ ASV darbu zaudējošo strādājošo skaits jau tuvojas 100 tūkstošiem cilvēku enerģētikas nozarē un 300 tūkstošiem cilvēku ar to saistītajos uzņēmumos un līgumstrādnieku vidū.

Savukārt naftas ieguves apjomi ASV turpina kāpt un pietuvojušies 9,3 miljoniem barelu dienā, bet ASV naftas rezerves aug jau daudzas nedēļas, un rezervuāru piepildījums 18. martā bija sasniedzis 458,5 miljonus barelu no pieejamajiem 525 miljoniem barelu atbilstoši ASV Enerģētikas Informācijas pārvaldes datiem (Energy Information Administration, EIA). No minētajiem 458,5 miljoniem barelu 120 miljoni gan atrodas nevis rezervuāros, bet cauruļvados, kur tie nepieciešami transporta nodrošināšanai, tādēļ var uzskatīt, ka reālā ASV naftas rezervuāru ietilpība ir 645 miljoni barelu.

Attiecīgi arī satraukums par ASV rezervuāru drīzu piepildīšanu līdz lūpai un nepieciešamību iedarbināt peldošās naftas krātuves ir pārspīlēts, jo īpaši ņemot vērā faktu, ka dažādu iemeslu (galvenokārt ikgadējo profilaktisko pasākumu, taču arī streiku) dēļ uz laiku tika apstādināti vairāki lieli valsts naftas pārstrādes uzņēmumi.

Daudzi analītiķi situāciju, kad turpinās naftas ieguves kāpums ASV, neraugoties uz urbumu skaita būtisku samazināšanos, cenšas skaidrot ar aizvien pieaugošo slānekļa tehnoloģiju efektivitāti, tomēr šim viedoklim noliedzēju ir vairāk nekā atbalstītāju. Tehnoloģijas, protams, tiek uzlabotas, tomēr pat pašos veiksmīgākajos gadījumos atdeve palielinājusies tikai par 20-30%. Īstais skaidrojums, pēc daļas speciālistu domām, ir vienkāršs - urbums pats par sevi vēl nenozīmē naftas ieguvi, jo slānekļa naftas atradnēs visi urbumi ir jāpieslēdz noteiktai infrastruktūrai. Naftas ieguve sākas tikai pēc urbumu pieslēgšanas, kas var ilgt līdz pat pusgadam.

Kā norāda aģentūra Bloomberg, kopumā ASV pašlaik ir ap 3000 infrastruktūrai nepieslēgtu urbumu. To lielākā daļa iekonservēta līdz labākiem laikiem, tomēr netrūkst arī kompāniju, kuras sāk naftas ieguvi no urbumiem, kas veikti pērnā gada nogalē. Tā kā maksimālā atdeve no urbuma ir tieši pirmajos mēnešos (gada laikā efektivitāte samazinās vidēji par 50%), ieguves apjomi turpina augt inerces ietekmē. Galvenais iemesls, kādēļ kompānijas izšķiras par šādu soli, neraugoties uz zemajām naftas cenām, ir finanses - uzņēmumiem nepieciešams atmaksāt iepriekšējos kredītus, bet jaunu līdzekļu piesaiste nozarei ir problemātiska.

Lai arī netrūkst ekspertu, kuri uzskata centienus turpināt strādāt kaut vēl vienu dienu par bezjēdzīgiem, enerģētikas kompānijas nepadodas, cerot uz naftas cenu atgriešanos tām pieņemamā līmenī, kas atbilstoši Rystad Energy un Morgan Stanley Commodity Research aprēķiniem ir vidēji 65 dolāri par barelu (Brent markas naftas cena).

EIA prognozē, ka situācija mainīsies aprīlī, kad apstāsies naftas ieguves pieaugums ASV - salīdzinot ar martu, kāpums tiek prognozēts tikai par tūkstoti barelu dienā, kas atbilstoši Bloomberg aprēķiniem būs zemākais kopš 2011. gada sākuma. EIA prognoze attiecas uz naftas ieguves apjomiem septiņos ASV naftas laukos - Permian, Eagle FordBakken, Niobrara, Haynesville, Marcellus un Utica, kuriem pateicoties naftas ieguve ASV no 2011. līdz 2013. gadam pieauga par 95%. Marta sākumā šajos rajonos tika iegūti kopumā 5,6 miljoni barelu naftas diennaktī.

Pārvalde paredz, ka aprīlī ieguve Bakken samazināsies vidēji par astoņiem tūkstošiem, Eagle Ford - par desmit tūkstošiem, bet Niobrara - par pieciem tūkstošiem barelu diennaktī. Permian tiek prognozēts naftas ieguves kāpums par vidēji 21 tūkstoti barelu diennaktī, bet pārējos baseinos - nebūtiskas izmaiņas. Salīdzinājumam - 2014. gadā ieguves apjomi Bakken auga vidēji par 30 tūkstošiem, bet Eagle Ford - par 80 tūkstošiem barelu diennaktī. Aģentūra Platts gan norāda, ka samazinājums minētajos trijos baseinos ir nebūtisks, salīdzinot ar ieguves apjomiem, jo 2015. gada sākumā, piemēram, Bakken tika iegūti 1,2 miljoni, bet Eagle Ford - 1,7 miljoni barelu naftas diennaktī. Tomēr tas ir pirmais gadījums kopš 2013. gada novembra, kad tiek prognozēta ieguves samazināšanās atsevišķos rajonos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits