Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

ASV Slepenais dienests kļuvis par apsmieklu

Par vienu no pasaulē labākajiem drošības dienestiem uzskatītā ASV Slepenā dienesta, kura galvenais uzdevums ir rūpēties par Savienoto Valstu prezidenta un viņa ģimenes locekļu drošību, reputāciju nopietni iedragājusi skandālu virkne, kas šonedēļ piespieda atkāpties aģentūras vadītāju Džūliju Pīrsoni. Pēdējā laikā izgaismoti vairāki gadījumi, kas liek nopietni apšaubīt Slepenā dienesta spēju aizsargāt ASV līderi, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Par galveno iemeslu Pīrsones aiziešanai kļuva 19. septembrī notikušais incidents, kad bijušais Irākas kara veterāns Omars Rodrigess netraucēti pārrāpās pāri metāla sētai, kas apjož ASV prezidenta Baraka Obamas rezidenci Balto namu, šķērsoja pagalmu un pa neaizslēgtām durvīm iekļuva ēkā, kur viņu notvēra kāds Slepenā dienesta aģents, kurš jau bija beidzis savu maiņu.

Sākotnēji dienests apgalvoja, ka vīrietis nav bijis bruņots un notverts tūlīt pēc iekļūšanas Baltajā namā. Tomēr vēlāk atklājās, ka pie psihiski slimā iebrucēja atrasts nazis un patiesībā viņam ir izdevies iekļūt dziļi Baltajā namā. Aģents viņu apturēja telpā, kas atrodas netālu no spārna, kurā dzīvo Obama ar ģimeni. Iebrukums notika tikai desmit minūtes pēc tam, kad Obamu ģimene bija pametusi Balto namu.

Pēc notikušā atklātībā nonāca vēl vairāki nesmukumi, kurus Slepenā dienesta vadība bija centusies noslēpt. Piemēram, 2011. gada novembrī dienesta aģenti tikai pēc četrām dienām reaģējuši uz uzbrukumu Baltajam namam, uz ko kāds vīrietis ar pusautomātisko ieroci bija izšāvis septiņas reizes. Dienests rīkojās tikai pēc tam, kad mājkalpotāja nejauši bija atklājusi ložu radītos bojājumus. Uzbrukuma laikā Baltajā namā atradusies Obamas jaunākā meita Nataša.

Slepenajā dienestā 31 gadu nostrādājusī Pīrsone atkāpās trešdien. Viņa aģentūras vadītāja amatā bija atradusies tikai 18 mēnešu. Pīrsones uzdevums bija mainīt Slepenā dienesta iekšējo kultūru, tomēr arī viņas vadības laikā drošības aģentu ieradumi nemainījās. 

Visu Ulda Ķezbera rakstu ASV Slepenais dienests kļuvis par apsmieklu lasiet priektdienas, 3.oktobra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits