Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

ASV sola palīdzību Gazas atjaunošanā

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien solīja, ka viņa valsts palīdzēs atjaunot Gazas joslu, vienlaikus uzsverot, ka kustība Hamas, kas valda palestīniešu anklāvā, no šīs palīdzības nedrīkst gūt labumu.

Paziņojums ir daļa no Blinkena centieniem vizītes gaitā, kas ilgs līdz ceturtdienai, sekmēt pamiera nostiprināšanos starp Izraēlu un palestīniešu teritorijām, kas ir spēkā kopš piektdienas.

Pēc sarunām ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu Blinkens paziņoja par "būtisku ieguldījumu", ko ASV veiks Gazas joslā.

Viņš arī uzsvēra, kas spriedze okupētajā Rietumkrastā un anektētajā Austrumjeruzalemē ir jāmazina, kā arī iestājās par attiecību atjaunošanu ar palestīniešu pašpārvaldi.

Blinkenam vēl otrdien Rāmallā, okupētajā Rietumkrastā, plānota tikšanās ar palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu.

Blinkens arī plāno tikties ar Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu as Sisi un Jordānijas karali Abdullu II.

Izraēla paudusi bažas, kad palīdzība Gazas joslai var tik izmantota kustības Hamas apbruņošanai, kā tas esot noticis pēc 2014.gada Gazas joslas kara.

Kā vēsta mediji, atbilstoši pašreizējam plānam palīdzības programmas lielā mērā tiks īstenotas ar palestīniešu pašpārvaldes starpniecību, atstājot Hamas ārpus šī procesa.

Tas samazināšot palīdzības negodprātīgas izmantošanas riskus, kā arī stiprināšot palestīniešu pašpārvaldes pozīcijas.

Izraēla un Gazas joslas kaujinieki turpina ievērot pamieru.

Pēc 11 dienas ilgušajām Gazas joslas un Izraēlas bruņotajām sadursmēm krietni vairāk vardarbīgu incidentu bijis okupētajā Rietumkrastā.

Ar Izraēlas un Gazas joslas pamieru, kas sājās spēkā 21.maijā, tika pārtraukta kopš 10.maija ilgusī karadarbība, kuras gaitā Izraēlas gaisa triecienos nogalināti apmēram 230 palestīniešu Gazas joslā, bet no Gazas joslas raidītas raķetes nogalinājušas 12 cilvēkus Izraēlā.

Izraēlas un Gazas joslas militārais konflikts ar sen nepieredzētu intensitāti atsākās 10.maijā, pēc tam kad Gazas joslas kaujinieki Jeruzalemes virzienā bija raidījuši tāla darbības rādiusa raķetes. Vēl četras dienas pirms tam jau bija izraisījušās sadursmes Jeruzalemē Aksas mošejas kompleksā Izraēlas policijas un palestīniešu protestētāju starpā. Spriedzi saasināja policijas brutālā taktika mošejas kompleksā un ebreju kolonistu draudi anektētajā Austrumjeruzalemē izlikt no mājām palestīniešus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits